21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da halk emeklilik düzenlemesine itiraz etmeye devam ediyor

Fransa halkı bir kez daha emeklilik düzenlemesine karşı sokaklarda. Milyonlarca kişi emeklilik yaşının 64'e çekilmesine tepki gösterirken, süresiz grevlerin sayısı giderek artıyor.

Fransa halkı, Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesine tepki gösteriyor. Son 3 ay içerisinde halk, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran düzenlemeye karşı 6 kez genel grev ve kitlesel protesto eylemleri düzenledi. Milyonlarca insanın katıldığı eylemlerin yanı sıra, ulaşım ve petrol başta olmak üzere bazı sektörlerde 1 günlük grevler süresiz grevlere dönüştü.

Halk düzenlemeye karşı başkent Paris başta olmak üzere onlarca kentte bir kez daha sokaklara çıktı.

Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) ve Genel Emek Konfederasyonu (CGT) başta olmak üzere sendikaların çağrısıyla 1 milyonu aşkın insan 200 farklı noktada yürüyüş düzenledi. "Emeklilik düzenlemesine hayır diyoruz" pankartları ve dövizleri taşıyan halk, saatler süren yürüyüşle Paris sokaklarını eylem alanına çevirdi.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Total Energies'e bağlı rafinerilerde de süresiz grevler devam ediyor. Demiryolu işçilerinin grevleri de büyük ölçüde süresiz grevlere dönüşmüşken, bir yandan Paris başta olmak üzere bazı kentlerde çöp toplayıcılarının işi bırakması sonrası çöp dağları büyüyor.

Halkın büyük bir çoğunluğu emeklilik düzenlemesine karşı çıkıyor. 15 Mart'ta bir kez daha genel grev ve kitlesel eylemlilikler düzenlenmesi planlanıyor.

Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesi senatoda tartışılmaya devam ederken, senato geçen günlerde emeklilik yaşının yükseltilmesini içeren kritik 7'nci maddeyi kabul etmişti. Maddenin yasalaşması için üst meclisten ve ilgili meclis komitelerinin onayından geçmesi gerekiyor.

Macron, 7'nci maddenin senatoda kabul edilmesi sonrası sendikaların acil görüşme talebini iki kez reddetmişti. CGT Genel Başkanı Philippe Martinez, "Sokaklarda milyonlarca insan varken, her yerde grevler varken, karşı taraftan duyduğumuz tek şey sessizlik. İnsanlar merak ediyor: Sesimizi duyurmak için daha ne yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.