21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da genel grev: 2.8 milyon işçi sokaklara döküldü

Fransa'da işçi ve emekçiler, Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesine karşı bir kez daha genel greve çıktı. Sendikalar, toplam 2.8 milyon işçinin greve katıldığını dile getirdi ve 7 Şubat'ta bir kez daha grevde olacaklarını duyurdu.

Fransa'da işçi ve emekçiler, Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62'den 64'e çekme planına karşı ikinci kez genel greve çıktı. Enerji, ulaşım ve eğitim sektörleri başta olmak üzere, onlarca sektörde iş bırakan yüzbinler, ülke çapında sokaklara döküldü.

Hükümetin emeklilik düzenlemesine karşı ilk grev 19 Ocak'ta gerçekleşmiş, greve yaklaşık 1.5 milyon işçinin katıldığı kaydedilmişti. İkinci grevde ise, sokaklara dökülen işçilerin sayısının 2.8 milyona yükseldiği öğrenildi.

Sadece başkent Paris'te 500 bini aşkın kişi eylemlere katıldı. CFDT, CGT, FDU, Solidaries sendikalarının başı çektiği eylemlere, sol muhalefet partileri de destek verdi. Paris'in yanı sıra Toulouse, Marseille, Nice, Saint Nazaire, Nantes ve Rennes gibi büyük şehirlerde ve onlarca noktada halk, genel greve destek için işçi ve emekçilerle yürüdü.

Paris de dahil olmak üzere pek çok noktada polisin saldırısı üzerine eylemciler polisle çatıştı. Yerel kaynaklara konuşan işçi ve emekçiler, emeklilik düzenlemesine karşı olduklarını vurguladı. İşçiler eylemlerde "Hükümet halkın kaynaklarını sömürüyor ve ekmeğimize saldırıyor" derken, eylemlerdeki genç işçi ve öğrenci katılımının yoğunluğu da dikkat çekti.

Ülke çapında düzenlenen yürüyüşlerde, "Düzenlemeye hayır", "Asla pes etmeyeceğiz" pankartları öne çıkarken, çok sayıda işçi hükümetin emeklilik düzenlemesini geri çekmesi için ne gerekirse yapacaklarını söyledi.

Fransa'daki öncü sendikalar, 7 Şubat'ta yeniden greve çıkma ve 11 Şubat'ta da eylemlilik çağrısı yaptı.