22 Eylül 2024 Pazar

Fransa'da genel grev

Fransa'da halk, enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine çıkması sonrası maaşlarının erimesine tepki göstermek için genel greve giderek, Macron hükümetine maaşların arttırılması çağrısı yaptı.

Fransa'da pek çok sendika, enflasyonun son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 5.6'ya çıkması sonrası ülke çapında greve gitti. Artan enflasyonun karşısında işçilerin maaşlarının ezildiğini belirten sendikalar, Macron hükümetine maaşların arttırılması çağrısında bulundu.

Grev sonucu ülke çapında on binlerce insan sokağa çıktı. Greve destek vererek pek çok meydanda yürüyüş düzenleyen işçiler, emekçiler, kadınlar, öğrenciler, göçmenler ve çok sayıda kişi, hükümetin enflasyon karşısında somut adımlar atmasını istedi.

Özellikle ulaşım ve eğitim gibi kamu sektörlerinde yüksek oranda etkili olan grev, Fransa'da haftalardır enerji sektöründe devam eden iş durdurma eylemlerinin devamı niteliğinde. Grev sonucu, ülke çapındaki toplu ulaşım büyük ölçüde etkilenirken, CGT'nin çağrısıyla 4 haftadır TotalEnergies'de süregelen grevle birlikte ülkedeki petrol akışı ciddi oranda sekteye uğradı. Fransız hükümeti, enerji işçilerine işe geri dönme çağrısı yaparak "zoraki çalıştırma" prosedürünü uygulamaya koyarken, CGT grev hakkına dönük bu saldırıya tepki gösterdi.

Genel Emek Konfederasyonu (CGT), sağlık ve gıda sektörlerinde de grev örgütlenmeyi hedefliyor.