Fransa'da eylem ve grev günü
Fransa genelinde 29 eylül'de yapılan grevler, gösteriler ve yürüyüşlerde yeni emeklilik yasa tasarısı ve satın alma gücünün düşmesi protesto edildi, ücretlerin yükseltilmesi istendi.
Fransa genelinde ücretler ve emekli maaşlarında artış talebini öne çıktığı eylemler 200 noktada gerçekleştirildi. Paris'teki yürüyüşe on binlerce kişi katıldı. Place Denfert-Rochereau'dan Bastille meydanına yüründü.
Sonbaharın ilk seferberliği ve grevlerin başlangıcı olarak belirtilen eylemin çağrısının CGT, FSU ve Solidaires sendikaları, gençlik örgütleri yaptı. Sendikalar, tüm meslek grupları için ücret artışı talep etti ve emekli maaşları konusunda uyarıda bulundu.
CGT'nin Paris'teki temsilcisi Benoît Martin ile röportaj yaptı. "Buraya (hükümetle) bir yöntem ya da zaman çizelgesi tartışmaya gelmedik. Bir hedefi tartışmak için buradayız. Hedefimiz 60 yaşında emeklilik" açıklaması yaptı.
Dört sendikadan üçü SNCF'de grev çağrısında bulundu. TER, Transilien in Ile-de-France, Intercités ve Ouigo hatlarında aksamalar olurken, TGV Inoui grevden etkilenmedi. Sadece CGT'nin grev çağrısında bulunduğu RATP'de ise eylemler otobüsler, tramvaylar ve RERB'de aksamalara yol açtı.
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, france info'da katıldığı programda eylemlerin "Fransa genelinde 250 bin kişiyi" bir araya getirdiğini söyledi.
Paris'teki kortej de Olivier Faure (PS), Yannick Jadot ve Sandrine Rousseau (EELV) veya Fabien Roussel (PCF) ve Mathilde Panot (LFI) gibi birçok siyasetçi yer aldı.
MECLİS FESHEDİLEBİLİR
Çalışma Bakanı Olivier Dussopt'un Perşembe günü LCI'ye yaptığı açıklamaya göre, devlet başkanı emeklilik reformu tartışmalarının başarısız olması ve hükümet aleyhine gensoru önergesi verilmesi halinde Ulusal Meclisi feshetme ve yeni yasama seçimlerine gitme seçeneğini göz ardı etmediğini belirti.