Fransa'da emeklilik yasasına karşı direniş devam ediyor
Fransa işçi sınıfı ve halk mezarda emeklilik yasasına karşı grev, blokaj, işgal ve kitlesel eylemler yaparak direnmeye devam ederken, karma komisyon halkın istemediği yasayı onaylayarak meclise gönderdi.
Fransa halkı, işçi sınıfı ve gençlik Macron hükümetinin mezarda emeklilik yasasını grev ve kitlesel sokak eylemleriyle tepki verdiği koşullarda 15 Mart Çarşamba günü karma komisyon yasayı onayladı. Parlamenterlerin metin üzerinde anlaşmaya varmaları halinde, metin Perşembe günü Senato'da ve ardından Ulusal Meclis'te nihai oylamaya sunulacak.
Fransızların çoğunluğunun (son anketlere göre yüzde 68) karşı olduğu bu yasa konusunda hükümet üye çoğunluğuna ve yasal yetkilerine güveniyor. Sendikalar ise "yasa onaylansa da mücadele grev, direniş ve eylemler devam edecek" diyor. Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Total Energies'e bağlı rafinerilerde de süresiz grevler devam ediyor. Demiryolu ve hava yolları işçilerinin grevleri de ulaşımda aksamalar yaratırken, bir yandan Paris başta olmak üzere bazı kentlerde çöp toplayıcılarının grevi çöp dağlarını büyütüyor.
ATIK İŞLEME SEKTÖRÜ GREVİ 20 MART'TA KADAR DEVAM EDECEK
Sendika Paris şehrinde atık arıtma, temizlik, su, kanalizasyon ve sanitasyon sektöründeki tüm işçilerin grevinin devam 20 Mart’a kadar devam edeceğini söyledi.
Genel İş Sendikası (CGT), çöp toplayıcıların ve sürücülerin mevcut durumda 57 yaşında ikramiyesiz emekli olabildiklerine dikkat çekti. Emeklilik reformunun geçmesi halinde bu yaş 59’a çıkarılacak. Sendika, "Temizlik ve su yönetimindeki personelin büyük çoğunluğunun ömrü, tüm çalışanlardan 12 ila 17 yıl daha düşüktür" diyor.
ÜLKE GENELİNDE 8. BÜYÜK EYLEM
Paris, Marsilya, Lyon, Lille, Strasbourg, Toulouse, Nantes, Havre, Rennes, Montargis, Saint-Brieuc başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında mezarda emeklilik yasasına karşı çıkan Fransızlar, yürütmeyi ve Parlamentoyu etkilemek amacıyla bir kez daha sokaklara döküldü.
Paris'te sendikalar (CGT, Sud Solidaires, FO, FSU, UNSA, CFE-CGC, CFDT ve CFTC) lise ve öğrenci sendikaları tarafından çağrısı yapılan yürüyüş parlamentoya yakın olan Invalides’te başladı ve Place d'Italie'de sonlandırıldı.
AVEG-KON’a bağlı ACTIT ve SKB üyelerinin de katıldığı eylemde Macron’un emeklilik yasasını geri çekmesini istedi. Eylemde bazı inisiyatifler, "Başkenti bloke edelim" çağrısı içeren bildiriler dağıtıldı.
Sendikaların 450 bin kişinin katıldığını açıkladıkları Paris eyleminde yoğun güvenlik önlemeleri alan polis 17 kişi gözaltına aldı.
Eylemden önce sabah erken saatlerde tren garlarında, okul önlerinde, otoyollarda ve bazı alışveriş merkezlerinde eylem ve blokajlar yapıldı. Eyfel Kulesi kapatıldı.