21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da depremzedelerle dayanışma etkinlikleri

Depremden etkilenen halklarla dayanışmak için Fransa'da etkinlikler sürüyor. Etkinliklerde halklarla dayanışmanın daha yükseltilmesi, şimdi politika yapmanın zamanı olduğu kaydedilerek faşizme karşı mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Fransa'da depremden etkilenen halklarla dayanışma etkinlikleri sürüyor. Başkent Paris'te depremin politik içeriğine ilişkin panel Bordeaux'ta ise kahvaltı etkinliği düzenlendi. Etkinliklerin gelirinin tamamının deprem bölgesine gönderileceği aktarıldı.

PARİS'TE PANEL DÜZENLENDİ
Paris'te AVEG-KON'a bağlı ACTIT; Türkiye, Kürdistan ve Suriye'de yaşanan depremler ve politik içeriğine ilişkin panel düzenledi. Marksist Teori dergisi yazarlarında Olcay Çelik'in sunum yaptığı panelde, aynı zamanda yürütülen depremden etkilenen halklarla dayanışma kampanyasına ilişkin bilgi verildi.

Onbinlerce insanın devletin ihmali sonucu katledildiği depremde, devletin de enkaz altında kaldığını söyleyen Çelik, deprem sonrası devrimcilerin halkla dayanıştığını, halkın yaralarını sarmak için mücadele ettiğini hatırlattı. Deprem bölgesine günler sonra gelen devletin OHAL ilan ettiğini ekleyen Çelik, "OHAL'in iki temel hedefi vardı, biri yıkılan konutların hızlıca kamulaştırılması ikincisi ise ortaya çıkabilecek tepkiyi engellemek" dedi.

'FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEMEK GEREK'
Birçok insanın "devlet nerede" sorusunu hatırlatan Çelik, devletin sosyal devlet halinden neoliberal politikalar nedeniyle koptuğunu ve tamamıyla sermayenin koruyucusu haline geldiğini vurguladı. Sosyal devlet arayışının zeminini olmadığını, bu anlamda devletin zaten bilinen devlet anlamında ortadan kalktığını ifade eden Çelik, "Şimdi politika zamanı değil diyenlere karşı, peki şimdi değilse ne zaman sorusunu yöneltmeliyiz. Sömürge kapitalizme ve faşizme karşı mücadeleyi örgütlemek gerek" ifadelerini kullandı.

Panel soru ve cevapların ardından sona erdi.

BORDEAUX'TA KAHVALTI ETKİNLİĞİ
Fransa'nın Bordeaux şehrinde ise depremden etkilenen halkla dayanışma için kahvaltı etkinliği düzenlendi. Sosyalist Kadınlar Birliği ve ACTİT'in Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlediği etkinliğe yüzlerce kişi katılırken, etkinliğin tüm gelirinin deprem bölgesine gönderileceği aktarıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda dayanışmanın büyütülmesi gerektiği kaydedildi.