21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da 28 Mart'ta bir kez daha genel greve gidiyor

Fransa'da işçi ve emekçiler Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesine karşı 28 Mart'ta onuncu kez genel greve gidecek. Genel grev çağrısı sonucu Kral 3'üncü Charles'ın ülkeye ziyareti iptal edildi.

Fransa'da halkın dayatmayla kabul edilen emeklilik düzenlemesine dönük öfkesi dinmiyor. Günlerdir sokakları dolduran milyonlarca kişi, Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkartan düzenlemesini meclise sunmadan geçirmesine karşı direniyor.

Fransa'da büyük 8 sendika normalde Birleşik Krallık Kralı 3'üncü Charles'in ülkeyi ziyaret edeceği tarih olan 28 Mart'ta bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. Sendikalar, bu durumun sorumluluğunun kendilerinde değil hükümette olduğunu vurguladı. Öte yandan Kral Charles, eylemler nedeniyle Fransa'ya olan ziyaretini iptal etti.

İşçi ve emekçilerin mücadelesine destek olan gençler de geceleri sokaklara çıkarak polisle çatışıyor. "Buradayız, Macron istemese de, buradayız" sloganları atan gençler, başkent Paris başta olmak üzere pek çok kentte düzenledikleri korsan eylemlerle mücadele ediyor. Macron'un düzenlemeyi meclisi baypas ederek geçirmesine de ayrı bir öfke duyan gençler, pek çok noktada "Demokrasi" yazılamaları yapıyor. Gençler, hükümet halka kulak vermediği takdirde daha radikal bir kitle hareketinin baş göstereceği konusunda iktidarı uyarıyor.

Ayrıca bugün, dünyanın en ünlü müzelerinden olan Louvre Müzesi'nin girişi müze emekçileri tarafından bloke edildi. Müze çalışanları, müze girişine barikat kurdu ve barikatı pankart ve flamalarla kapladı.