21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa kentlerinde Sivas'ta katledilenler anıldı

Sivas katliamının 30. yılında Fransa'da düzenlenen etkinliklerde faşist devlete karşı birleşik mücadelenin önemine  dikkat çekildi. Sivas'tan Suruç'a katliamların hesabının sorulacağı vurgusu yapılan etkinliklerde, işçi ve emekçileri örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris ve Lyon kentinde Sivas katliamının 30. yılında katledilenler anıldı.

PARİS
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonuna (AVEG-KON) bağlı ACTIT'in çağrısıyla bir araya gelen Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen kurumlarının katılımıyla Republique meydanında gerçekleştirilen eylem katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı.

"Sivas'ın hesabı sorulacak", "Kahrolsun faşizm" sloganlarının sık sık atıldığı anmada, "2 Temmuz Sivas şehitleri ölümsüzdür" ve "Faşizme hayır, dayanışmaya evet – ACTIT" pankartları açıldı.

ACTIT Eşbaşkanı Kemal Karanfil, Sivas katliamının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı. Karanfil, "Toplumsal hafızamızda politik İslamcı gericiliğin bir vahşeti olarak yer edinen Sivas katliamı sonrasında da Türkiye, Kürdistan toprakları sayısız kez katliamlara tanıklık etti. Gazi katliamından Suruç'a, Ankara katliamından Taksim'e defalarca kez halklarımız ölümle ve vahşetle sınandı" dedi.

"Sivas katliamı, ezilen ve yok sayılan Alevi inancından olan insanların yüz yıllardır yaşadığı haksızlığın devam ettiğinin kanıtıdır" diyen Karanfil, Alevilerin mücadelesinin tekçi rejimleri her zaman rahatsız ettiğini söyledi. Karanfil, işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yaparak, şöyle devam etti: "Sivas katliamında gerçek adalet sağlanması, Alevi toplumunun sosyalist hareketle birlikte hareket etmesi ve aynı zamanda kendisi gibi ezilen ve yok sayılan Kürt halkıyla birleşik bir mücadele ördüğünde mümkün olacaktır. Faşist rejimin suç karinesi göstermektedir ki; rejimin baskı ve şiddeti altındaki tüm kesimler birleşik ve kararlı bir mücadelede ortaklaşmadıkça devlet katliamlarının hesabı sorulamayacaktır."

Etkinlikte CDF-K, BİR-KAR, ODAK, Öncü Partizan adına yapılan konuşmalarda da birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi, ırkçı polis şiddetine karşı Fransa'da süren eylemlere katılım çağrısı yapıldı.  birleşik mücadelenin yürütülmesi gerektiği vurgusu öne çıktı. Irkçı polis şiddetine karşı Fransa çapında sürmekte olan protestolarla da dayanışma çağrısı yapıldı.

Eylem slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.

LYON
Lyon'da ise Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) çağrısı ile Bellecour'da düzenlenen amda Sivas, Çorum, Gazi ve Gezi'de ölümsüzleşenler şahsında devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

Sivas'ta ölümsüzleşen 33 canın  resimlerinin yer aldığı pankartların önüne kızıl karanfiller bırakıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda katliam lanetlendi. Bu katliamın devlet eliyle organize edildiği ve yine katliamcıların korunduğu belirtildi. Tekçi, inkarcı faşist rejim teşhir edildi. "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" düsturuyla birlikte mücadelenin önemi vurgulandı.

Anma etkinliğine FUAF orta bölgede yer alan tüm AKM'ler, Lyon- Rhone- Alpes Demokrasi Platformu, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Mezopotamya Kültür Derneği, Lyon Kızılbaş Alevi hareketi katılım sağladı.

Anma, semaha durulmasının ardından sonlandı.