23 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa halkı, seçimler öncesi faşist Le Pen'e itiraz etti

24 Nisan'da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi başkent Paris ve 30'dan fazla kentte sokaklara dökülen halk, faşist cumhurbaşkanı Marine Le Pen'e oy vermeme çağrısında bulundu.

2022 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Fransa'da başkent Paris ve 30'u aşkın kentte sokağa çıkan halk, "Ne Macron ne Le Pen" dedi. Özellikle faşist cumhurbaşkanı adayı Le Pen'e itiraz eden halk, Le Pen'in kazanması durumunda ülkede demokrasinin ağır bir darbe alacağını vurguladı. 

Paris'te 30'dan fazla sendikanın ortak çağrısıyla Nation Meydanı'ndan Republique Meydanı'na kadar yürüyen halk, Le Pen'e oy verilmemesi çağrısında bulundu. 9 bini aşkın kişinin katıldığı eylemde, faşizme karşı ortak hareket etmenin önemine dikkat çekildi. Eylemde, "Aşırı sağa karşı, adalet ve eşitlik için: Elysee'de Le Pen'e hayır" pankartı taşındı.

Eylemde yapılan ortak açıklamada, Marine Le Pen'i reddetmenin hukukun üstünlüğü ve demokrasinin yıkımını reddetmek olduğu dile getirildi.

Ülke çapında 22 binden fazla insan eylemlere katılırken, Nantes ve Rennes kentinde yapılan eylemlerde polis ile halk arasında çatışma çıktı. Polis, eylemlere engel olmak için halka biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu, 24 Nisan tarihinde gerçekleşecek.

Fransız bağımsız haber sitesi Mediapart ise, seçimler öncesi Le Pen'in Avrupa Parlamentosu üyesi olduğu dönemde yaptığı yolsuzlukları yeniden gündeme getirdi. Buna göre, Le Pen 2004-2007 yıllarında AP üyesi olduğu dönemde 137 bin euro tutarındaki AB fonunu şahsi çıkarları için kullandı. 2010'da ise "Avrupa'da Mali Kriz" başlıklı bir toplantı için 5 bin euro otel ücreti gösterildiği ancak toplantının Le Pen'in partisiyle ilgili olduğu yönünde bulgulara erişildiği belirtildi.

Le Pen, AB fonlarını kötüye kullanmak suçlamasıyla 2018 yılından bu yana soruşturma altında ancak, Le Pen'in avukatları konuya ilişkin yaptıkları açıklamalarda iddiaları reddetti.