21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa emeklilik düzenlemesine karşı 11'inci kez genel grevde

Fransa'da yüz binlerce kişi emeklilik düzenlemesine karşı genel greve gitti. Düzenleme, 14 Nisan'da Anayasa Konseyi'nde görüşülecek.

Fransa'da yüz binlerce kişi emeklilik düzenlemesine karşı 11'inci kez genel greve gitti. Başkent Paris de dahil olmak üzere pek çok kentte düzenlenen eylemlerde polisle çatışmalar da yaşandı. Emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran düzenlemenin 49.3 maddesiyle meclis baypas edilerek kabul edilmesi sonrası halkın öfkesi dinmiyor. Aylardır mücadelenin sürdüğü Fransa'da, sendika temsilcileri ile Başbakan Elisabeth Borne arasında çarşamba günü yapılan görüşmeden sonuç alınamaması üzerine eylemler yeniden patlak verdi.

Düzenleme, 14 Nisan'da Fransa Anayasa Konseyi'nin önüne gelecek ve konsey yasa tasarısının anayasaya uygun olup olmadığına karar verecek. Sendikalar bu nedenle 13 Nisan'da bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. Halk meydanlarda konseye çağrıda bulunarak yasayı geri çekmesini talep etti.

Siyasetçilerin gerçek hayattan koptuğunu ve işçilerin ağır çalışma koşullarından bihaber olduğunu belirten halk, Macron hükümetinin yasa tasarısında ısrar etmesine öfkeli. Genel Emek Konfederasyonu (CGT), sadece Paris'te 400 bin insanın sokaklara çıktığını aktardı. İçişleri Bakanlığı ise ülke çapında eylemlere katılanların sayısının 570 bin olduğunu söyledi.

Eylemciler, Macron'un sevdiği bir restoran olan La Rotonde'yi ateşe verdi. Grevdeki demiryolu işçileri ise BlackRock yatırım şirketini kısa süreli işgal etti. Paris'in Charles de Gaulle Meydanı'nda bulunan meşhur Zafer Takı'na "64'e hayır" pankartı asıldı. Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı 1'inci terminali, işçiler ve öğrenciler tarafından bloke edildi. Paris'te grevdeki kanalizasyon işçileri, çalışma şartlarının zorluğuna ve maaşlarının azlığına dikkati çekmek için beraberinde getirdikleri ölü fareleri Büyükşehir Belediyesinin önüne yığdı. Grevlerine kısa süreliğine ara veren çöp toplayıcıları 13 Nisan'dan itibaren Paris'te süresiz grev başlatacaklarını duyurdu.

Bazı bölgelerde halk kendini polis saldırılarına karşı taşlarla ve boyalarla savundu. Halk, bazı noktalarda bankaların camlarını indirdi ve çöp konteynerlerini ateşe verdi. Rennes'te polis, "Grev, blokaj, Macron defol" sloganıyla yürüyen halka biber gazıyla saldırdı.

Belçika'nın Antwerp kentindeki Total deposunda Belçikalı işçiler, Fransa'daki Total işçilerinin greviyle dayanışma amaçlı iş bıraktı. Rafineriye kamyon giriş çıkışları durduruldu.

Sendikacılar, halka kulak verilmesini isteyerek, "Düzenlemeyi geri çekmekten başka bir yol yok" ifadelerini kullandı ve düzenleme çekilene kadar mücadeleyi ve eylemleri sürdüreceklerini vurguladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'da yaptığı açıklamada, eylemlerde şimdiye kadar 111 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.