22 Eylül 2024 Pazar

Frankfurt'da Rojava devrimi kutlaması ve Suruç anması

Frankfurt'ta Rojava devriminin 10. yılı kutlandı. Kutlama öncesi Suruç şehitleri için yürüyüş düzenlendi, 33 düş yolcusu anıldı. 

Frankfurt Enternasyonal Eylem Birliği'nin çağrısıyla Almanya'nın Frankfurt kentinde Rojava devriminin 10. yılı kutlandı ve Suruç katliamında ölümsüzleşen 33 devrimci anıldı.

Frankfurt Bockenheimer Warte'de düzenlenen eylemde söz alan AGİF Eş Başkanı Mesut Duman, Frankfurt Enternasyonal Eylem Birliği adına faşist ve gerici sömürgeci kuşatmaya karşı 10 yıldır direnen Rojava devrimini selamladı ve Suruç şehitlerini andı. Eylemin önemine vurgu yaptı.,

Ardından söz alan sosyalist gençlik örgütü Young Struggle temsilcisi, 33 düş yolcusunun yolundan ilerleyerek Rojava devriminde kazanılan değerlere sahip çıkacaklarını belirtti.

Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ) adına yapılan konuşmada, Rojava'da ölümsüzleşen İvana Hoffmann'ın mücadelesini böylesi bir günde Frankfurt sokaklarına taşıyarak Alman devriminin gideceği enternasyonal yolun aydınlatıldığı belirtildi.

Frankfurt Kürt Toplum merkezi adına yapılan konuşmada, Kürdistan'a yapılan saldırılar teşhir edildi ve dayanışma çağrısı yapıldı. Faşist Erdoğan'ın uluslararası çelişkilerden yararlanarak Rojava işgaline girişmek istediği hatırlatıldı. Rojava devriminin savunulması için sokakları terk etmemeye çağırdı.

Konuşmanın ardından kitle yürüyüşe geçti. Frankfurt Bockenheim sokaklarında aralıksız "Jin, Jiyan azadi", "Biji berxwedana Rojava", "Biji berxwedana gerilla", "Katil Erdoğan", "Faşist Erdoğan", "Yaşasın Kürdistan devrimi", "İntifada serhildan Filistin Kürdistan", "Şehid namırın", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası Emrah, Taylan ve müzik arkadaşları Suruç şehitleri anısına "33 kızıl karanfil" ezgisini söylediler. Müzik programı Marşlarla ve halaylarla devam etti.

Müzik dinletisinden sonra söz alan Zora genç kadın örgütü temsilcisi, Rojava devriminin aynı zamanda genç kadın devrimi olduğunu vurguladı ve Rojava devriminin ezilen cinsler için yarattığı kazanımlarını anlattı.

Enternasyonal Gençlik adına yapılan konuşmada, "Rojava'da ve Suruç'ta ölümsüzleşenlerin kanı yerde kalmayacak" denildi. Rojava devrimini savunmak için Almanya'da devrimci gençliğe düşen görevler anlatıldı.

AGİF adına yapılan son konuşmada, Rojava devriminin sadece sömürgeci güçlere karşı savaşarak savunulmadığını, bölgedeki sömürgeci güçleri destekleyen ve silahlandıran emperyalist güçlere karşı dolaylı savaşarak da savunulduğu vurgulandı. Halepçe katliamı için Saddam'a zehirli gazı veren Almanya, bugün Türk devletine verdiği kimyasal silahlarla Kürdistan'da zehirli imha silahlarının kullanımını teşhir eden Duman, "dünyanın başka yerinde kimyasal silah kullanılsa dünya ayağa kalkar" diyerek Kürtlere karşı kullanıldığında dünyanın sessizliğini eleştirdi. "Avrupa Birliği emperyalistlerinin insanlık düşmanı özünü ve insana bakış açısını anlamak için Melilla'daki mülteci katliamlarına, Kürdistan'da zehirli gazla ve Alman bombalarıyla katledilen çığlığı duymamız yeter" dedi.

Duman, kitleyi 23 Temmuz'da Rojava'nın hava sahasının kapatılması için yapılacak eyleme çağırdı.