20 Eylül 2024 Cuma

FKP Sözcüsü Marco Valbuena: Silahlı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Filipinler'de Yeni Halk Ordusu ve hükümet arasındaki barış görüşmeleri yeniden başladı. FKP sözcüsü Valbuena, müzakereler kapsamında çıkarılan affın halkı aldatmaya yönelik olduğunu vurguladı.

Altı yıllık aranın ardından Güney Asya ülkesi Filipinler'de Filipinler Komünist Partisi'nin (FKP) askeri kanadı Yeni Halk Ordusu ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri yeniden başladı. En son gerçekleşen müzakereler 2017 yılında dönemin faşist Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından sonlandırılarak Filipinli gerillalara dönük saldırılar hızlandırılmıştı. 

Taraflar arasında yaklaşık 20 yıldır arabuluculuk yapan Norveç, 23 Kasım günü Oslo Belediye Binası'ndaki gizli törende ortak mutabakat imzalandığını açıkladı.

24 Kasım'da çıkarılan geniş çaplı affın ardından Yeni Halk Ordusu ile hükümetten yapılan ortak açıklamada "Taraflar, silahlı ihtilafın ilkeli ve barışçıl bir biçimde çözülmesi üzerinde mutabık kaldı" denildi. Resmi açıklamada, müzakerelerin başarılı olması halinde Yeni Halk Ordusu gerillaların silah bırakacağı ve siyasi bir harekete dönüşeceği vurgulandı ve barış görüşmelerinin "derin kökleri bulunan sosyoekonomik ve siyasi sorunları" ele alacağı belirtildi.

Müzakereler ilerlemesine rağmen hükümet hemen ateşkes ilan etmedi, Yeni Halk Ordusuna karşı operasyonların devam edeceğini belirtti.

Filipinler Komünist Partisi yaptığı açıklamada "taban tabana zıt ekonomik çıkarlar ve siyasi hedeflere" rağmen müzakerelerden yana olduklarını açıkladı.

VALBUENA: MARCOS AFFINI REDDEDİYORUZ
FKP Sözcüsü Marcos Valbuena ise müzakereleri değerlendirdiği açıklamada silahlı mücadelede ısrar edeceklerini duyurdu.

Marcos'un af ilanının "büyük bir sahtekarlık" olarak nitelendirildiği açıklamada, "Filipinler Komünist Partisi ve onun önderliğindeki tüm devrimci güçler Marcos affını kınamakta ve reddetmekte, Marcos rejimi altındaki emperyalist tahakküm, zulüm, yolsuzluk ve baskıya son vermek için devrimci silahlı mücadeleyi ilerletme konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını ilan etmektedir" denildi.

Adil ve kalıcı barışın ancak iç savaşın köklerine, sosyal adaletsizlik ve ulusal özgürlük eksikliğine inerek sağlanabileceğini vurgulayan Valbuena, şöyle devam etti: "Marcos'un af ilanı, şu anda Filipinler Silahlı Kuvvetleri, Filipin Ulusal Polisi ve Ulusal Görev Gücü'nün aktif işbirlikçileri olan ve kendilerini aşağılayıcı bir şekilde 'eski isyancılar' olarak adlandıran sadece birkaç karşı devrimci haine fayda sağlamak için özel olarak hazırlanmış bir programdır. Bu dönekler, ihanet ettikleri Filipinli kitlelerin ve onların şehitlerinin kanıyla sulanmış bu hediyeyi faşistlerden kabul ettikleri için son derece alçaktırlar. En büyük kınamayı hak ediyorlar. Halkın davasına yaptıkları kanlı ihanet sonuçsuz kalmayacaktır."

'DEVRİMCİ HAREKETİ BÖLME VE FETHETMEYE YÖNELİK BOŞ BİR GİRİŞİM'
"Af programı, geçmişte tüm sömürgeciler ve tiranlar tarafından kullanılan eski ve yıpranmış bir taktik olan devrimci hareketi 'bölme ve fethetmeye' yönelik boş bir girişimdir" diyen Valbuena, "Faşist diktatörlüğün velinimeti olan ve emri altındaki silahlı kuvvetler ve devlet ajanları tarafından iğrenç savaş suçları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri mutlak bir cezasızlıkla işlenen Marcos tarafından af teklif edilmesi Filipin halkının ahlakıyla çirkin bir şekilde alay etmektir. Marcos yönetiminde ordu ve polis ajanları her gün silahlarını, ekonomik saldırıya ve mülksüzleştirmeye karşı çıkarlarını sadece seslerini ve çıplak silahlarını kullanarak savunan silahsız insanlara doğrultuyor. Marcos'un af ilanı, militan bir mücadele yolunda yürüyecek olan işçi ve köylülerin ayakları altında çiğnenecektir. Halkın devrimci silahlı mücadeleyi yürütme ve halk savaşını her zamankinden daha büyük bir enerjiyle ileriye taşıma kararlılığı karşısında bir atık kağıt parçası olarak kalacaktır" ifadelerini kullandı.