21 Eylül 2024 Cumartesi

FKP kurucu başkanı Sison için enternasyonal anma töreni

Yaşamını yitiren Filipinler Komünist Partisi kurucu başkanı Jose Maria Sison için uluslararası tören düzenlendi. Törende, Sison'un enternasyonal devrimci kişiliğine ve dünyada komünist hareketin gelişmesine yaptığı katkılara vurgu yapıldı.

Filipinler Komünist Partisi (FKP) kurucu başkanı ve Filipinler Ulusal Demokratik Cephe (NDFP) siyasi başdanışmanı Prof. Jose Maria Sison anısına Utrecht'te enternasyonal anma töreni düzenlendi. Anmaya, FKP ve NDFP temsilcileri ve Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD), Filistin tutsak örgütü Samidoun, Hollanda'dan Rode Morgen ve Devrimci Birlik, Belçika İşçi Partisi, Türkiye ve Kürdistan'dan KCK, MKP, TKP-ML, Halk Cephesi, TKP/ML ve MLKP'nin de aralarında olduğu devrimci parti ve örgüt temsilcisi katıldı. Törenin açılış konuşmasında, Sison'un sadece ülkesindeki ulusal demokratik devrimin ateşine değil, enternasyonal arenada tüm devrimlerin ateşine güç taşıdığı vurgulandı. 

Sison'a ithafen konuşmada, "Ulusal kurtuluş hareketinin zaferleri ve sosyalizmin kazanımları Filipinlilere ilham olduğu kadar, senin komutandaki Filipin devrimi dünya proletarya devriminin, pek çok ülkede demokrasi, ulusal kurtuluş ve sosyalizm mücadelesinin emperyalistler arası çelişkinin yoğunlaştığı dönemde emperyalistlerin egemenliği altındaki ülkelerde savaşlar ve hızlanan baskı ve sömürü politikalarına karşı mücadelenin meşalesi olarak işlev gördü. Sürekli öğrenciydi. Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadelede en öndeydi. Enternasyonal antiemperyalist cephe için büyük bir çaba ortaya koydu" denildi.

Tören FKP ve NDFP'nin eylem ve faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti. KCK adına konuşan Zübeyir Aydar ise özel bir yoldaşı anmak için burada olduklarını söyledi. Sison'un Kürt ve Filipin halkı arasında bağ kurduğunu kaydeden Aydar, "Kürt ve Filipin halkı sürekli saldırı altında. Paris'te 3 yoldaşımız öldürüldü, 10 yıl önce de 3 yoldaşımız suikaste uğramıştı Türk devleti tarafından. Ölen yoldaşımız da 10 yıl önce şehit düşen yoldaşımızın dostuydu, kadın özgürlük hareketimizin önemli parçasıydı. Yoldaşlarımızın, Ka Joma'nın, onların yolunun yolcusuyuz, onlara sonuna kadar bağlıyız. Yaşasın Filipin halkının devrimi, Filipin ve Kürt halklarının dostluğu, enternasyonal dayanışma, dünya devrimi" ifadelerini kullandı.

MLPD adına konuşan parti başkanı Gabi Fechtner, Sison'un tüm ömrünü mücadeleye adadığını söyledi. Fechtner, "Bizim neslimiz onun örgütünün kitle çalışmaları, dayanışma kampanyalarıyla büyüdü. Kitapları ve yazılarıyla mücadeleye, revizyonizme karşı büyük katkılar yaptı" dedi.

MLKP adına yapılan konuşmada, Sison'un büyük bir enternasyonalist olduğu ve komünist hareketin dünyada gelişmesine kendini adadığı vurgulandı. Konuşmada, "Komünist fikirlerinde, devrime inancında çok güçlüydü, geleneğini takip ettiği ÇKP devrim çizgisini terk etse de o terk etmedi. Güncel bütün konuları yakından takip ederdi, hakkında üretirdi, taktiksel aklı güçlüydü. Dünya işçi sınıfı için büyük bir ilham olmayı sürdürecek. Yaşasın proletarya enternasyonalizmi" ifadeleri kullanıldı.

MKP adına yapılan konuşmada, "Bugün büyük bir devrimci, komünist aramızdan ayrılıyor. Biz komünistler için ne kadar yaşadığımız önemli değil. İşçi sınıfı ve dünya haklarının kurtuluşu için bize düşen görevleri ne kadar yerine getirdiğimiz, sonraki kuşaklara ne bıraktığımız önemlidir. Sison yoldaş Filipin emekçi halklarının kurtuluşu için kendini adamış, hem politik hem teorik önderliğini yapmış, Filipin demokratik halk devriminin baş önderlerinden biri olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

TKP/ML, "Partimiz adına CPP, Filipinli işçi sınıfı ve ezilen halklarıyla en derin üzüntülerimizi paylaşıyoruz. Ka Joma'nın geçtiğimiz yüzyılın en önemli devrimcilerinden biri olduğuna şüphe yok. Kendisinin kaybı partimiz ve dünya MLM hareketi için de çok önemli" dedi.

Törende ayrıca ILPS'nin farklı üye örgütleri adına konuşmalar yapıldı. ILPS başkanı Len Cooper bir video mesaj yolladı. Belçika İşçi Partisi (PTB), Belçika Filipinlerle Dayanışma Örgütü, Hollanda'dan ICOR üyesi örgüt Rode Morgen ve Devrimci Birlik, Surinam Dayanışma Komitesi, Uluslararası Madenciler İttifakı, Uluslararası Filipin İnsan Hakları Koalisyonu, Uluslararası Göçmen İttifakı, Uluslararası Kadın İttifakı gibi bir dizi örgütün temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda Sison'un büyük devrimci önder olduğu kadar, sade bir insan olduğu, çevresindeki insanlarla bağını sıcak ve samimi tuttuğu vurgulandı. Herkese vakit ayıran, çevresindekilerin ve uluslararası dostların sorunlarıyla her daim ilgilenen bir duyarlılığı olduğu belirtildi.

Sison'un uzun yıllar birlikte mücadele yürüttüğü eşi Julie de Lima kısa bir kapanış konuşması yaparak şu an yaşadıkları büyük acıyı komünistler olarak devrimci bir enerjiye çevireceklerinin sözünü verdi.

Sison'un seslendirdiği şarkılarla onun fotoğraflarının yer aldığı video gösterimi ve paylaşımların ardından tören enternasyonal marşın söylenmesi ve Filipinlilerin geleneksel yemek ikramıyla sona erdi.