20 Eylül 2024 Cuma

FKP: Filipin halkını faşist baskıya karşı silahlanmaya çağırıyoruz

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75'inci yılına ilişkin açıklama yapan FKP, Filipinler'deki faşist rejimin halk üzerinde hak ihlallerini giderek derinleştirdiğini belirtti ve "Halka yönelik faşist saldırıların arttığı bir ortamda, halkın ulusal ve demokratik haklarını savunmak için silahlı mücadele yürütmenin gerekliliği daha da açık hale gelmektedir. Parti, halkı ABD-Marcos rejimi altındaki askeri ihlallere ve silahlı baskıya karşı savunmak için silahlanmaya çağırmaktadır" dedi.

Filipinler Komünist Partisi (FKP) Sözcüsü Marco L. Valbuena, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75'inci yılına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

"Bu belgeyi tanıyor, benimsiyor ve Filipin halkının haklarının ve refahının savunulması için önemli bir referans olarak görüyoruz. İHEB'i oluşturan otuz madde, sosyal adalet ve demokratik haklar için standartları ortaya koymaktadır" denilen açıklamada, ABD-Marcos faşist rejimi altındaki Filipinler'de insan haklarının ordu, polis ve diğer silahlı devlet güçleri tarafından çiğnendiği ifade edildi.

'1 YILDA 79 YARGISIZ İNFAZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'
"Ang Bayan tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 1 Aralık 2022'den 1 Aralık 2023'e kadar bir yıl içinde devlet güçlerinin karıştığı 957 vakada 127 binden fazla Filipinlinin hakları ihlal edildi. Bunlar arasında Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin (AFP) faşist birlikleri tarafından işlenen 79 yargısız infaz vakası da bulunmaktadır. Bu vakaların çoğunda askeri görevliler, suçu örtbas etmek ve devlet güçleri arasında cezasızlık kültürünü teşvik etmek amacıyla mağdurları sahte bir şekilde Yeni Halk Ordusu (NPA) üyesi olarak tanımlamaktadır" denilen açıklamada, en az 87 kaçırma, 28 faili meçhul cinayet, 155 hukuka aykırı tutuklama ve gözaltı, 44 işkence vakası yaşandığı belirtildi.

'DEVLET ŞİDDETİ İŞÇİLER, KÖYLÜLER VE AZINLIKLARA YÖNELİYOR'
Devlet şiddetinin genelde köylüler, tarım işçileri ve azınlıklara yöneldiği dile getirilen açıklamada, 800 civarında siyasi tutsak bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Devlet güçleri, topraklarını maden şirketlerinin, plantasyonların, ekoturizmin, enerji veya altyapı projelerinin gasp ve tecavüzlerine karşı savunmak için mücadele eden insanları hedef almaktadır. Asker ve polis ajanları aynı zamanda adil ücret, insanlık dışı çalışma koşulları ve istihdam hakkı için mücadele eden işçileri ve sendika örgütleyicilerini de hedef almaktadır. Ayrıca çevreciler, kent yoksullarını örgütleyenler, öğrenci aktivistleri, kilise mensupları, gazeteciler ve insan hakları savunucuları da devlet ajanlarının hedefinde."

Savaş ve baskı politikalarına yüz milyarlarca peso harcandığı ifade edilen açıklamada, ülkenin pek çok bölgesinin fiili sıkıyönetim altında olduğu kaydedildi.

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİ GİDEREK YOĞUNLAŞIYOR'
"AFP'nin NPA'ya karşı 'son hamle' olduğunu iddia ettiği süreçte insan hakları ihlalleri yoğunlaşmıştır. İnsanların hareketlerinin ve ekonomik faaliyetlerinin kısıtlandığı ve ordu tarafından kontrol edildiği köylerin tamamı garnizon haline getirilmiştir. Yakalanan devrimcilerin ve savaş atlarının medeni savaş yasaları kapsamındaki hakları sistematik olarak ihlal ediliyor. Siviller doğrudan ordu tarafından hedef alınmaktadır. Askeri birlikler sivillerin altyapısını (okullar, köy salonları, klinikler) kullanarak toplulukların merkezine yerleştikçe ve yakınlardaki tarlalar ve ormanlık alanlar havadan bombalandıkça ve bombalandıkça sivillerin yaşamları tehlikeye atılmaktadır. Kadın hakları ve çocuk hakları acımasızca göz ardı edilmektedir. İnsanlar paramiliter güçlere katılmaları için zorla askere alınmaktadır" denilen açıklamada, rejimin yarı sömürgeci ve yarı feodal sistemi sürdürmeyi amaçlandığı vurgulandı.

'DEVLET TERÖRÜNE KARŞI DİRENİŞİ BÜYÜTELİM'
Sömürücülerin, ABD emperyalizmiyle birlikte, egemenliklerini ancak topyekun devlet şiddet uygulayarak sürdürebildiğine işaret edilen açıklama, şöyle devam etti: "Filipinler Komünist Partisi, İHEB'in 75. yıldönümü vesilesiyle Filipin halkını devlet terörizmine karşı direnişini yoğunlaştırmaya ve insan hakları ile uluslararası insancıl hukuku savunmak için mücadele etmeye çağırıyor. Filipin halkı adalet talebini yükseltmeli ve tüm faşistlerden halka karşı işledikleri suçlar için hesap sormalıdır. NTF-Elcac'ın dağıtılmasını ve Terörle Mücadele Yasasının yürürlükten kaldırılmasını talep etmeye devam etmelidirler. Ayrıca ABD'nin askeri müdahalesine ve Marcos faşist rejimine verdiği desteğe son vermesi için çağrılarını yoğunlaştırmalıdırlar. Halka yönelik faşist saldırıların arttığı bir ortamda, halkın ulusal ve demokratik haklarını savunmak ve ilerletmek için silahlı mücadele yürütmenin gerekliliği ve haklılığı daha da açık hale gelmektedir. Parti, halkı ABD-Marcos rejimi altındaki askeri ihlallere ve silahlı baskıya karşı savunmak için silahlanmaya çağırmaktadır. Silahlı direnişi destekleyin ve Yeni Halk Ordusuna katılın."