EMEK
Fındık üreticileri fenerlerle TMO'yu aradı: Gören var mı?
Tüm Köy Sen Ordu Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen fındık üreticileri ellerinde fenerlerle hükümeti ve TMO'yu aradı: Gören var mı?
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesi, hükümeti ve TMO'yu protesto ederek Ankara'ya yürümeye karar verdi. Yürüyüş öncesi Tahıl Pazarı Meydanı'nda ellerinde fenerlerle basın açıklaması yapan üreticiler, "Gündüz gözüyle fenerle Hükümeti ve TMO'yu arıyoruz" dövizleri taşıdılar.
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra tarafından yapılan açıklamada, üretici için bıçağın kemiğe dayanmış olduğu söyledi. Sağra, "Yıllardır oyalanmaktan bıktık, verilen sözlerin unutulmasını kabul etmiyoruz. Kış, yaz, soğuk, sıcak demedik, yağmurun, güneşin altında çalıştık. Emek verdik. Ürünümüzü pazara hazır hale getirdik. Kimimiz çaresizlikten dolayı ürününü pazara indirdi. Yazıklar olsun ki bu durumdan utanmayan, yüreği sızlamayan yöneticilerimiz var. Her yıl mağdur edildik ama bu yılki gibisi olmadı. TL değer kaybediyor. Ülke tarımı tamamen tarım ve gıda tekellerinin eline geçmiş. Zamlar peş peşe gelmeye başladı. Ürünümüzün değerini alamadığımız yetmiyormuş gibi zamlarla yoksullaşmamız hızlandırıldı" dedi.
'TMO'YU ARIYORUZ, GÖREN VAR MI?'
Diyojen benzetmesi yapan Sağra, "MÖ 412 Sinop doğumlu olan ve ailesiyle Atina'ya göç eden Diyojen olduk. Elimizde fener, lamba, gündüz gözüyle sokaklarda fındık üreticileri olarak hükümeti ve TMO'yu arıyoruz. Gören varsa söylesin. Fındık üreticileri isyanda, haykırışımız mutlaka duyuluyor ama pişkinliğe verip duymazlıktan gelenler var. Duymayan kulaklara duyuracağız, görmeyen gözlere göstereceğiz" diye kaydetti.
İki üç gün içinde hükümetin fiyat açıklamaması durumunda Ankara yürüyüşüne başlayacaklarını belirten Sağra, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Üretici köylü şov değil, emeği ve ürünü için mücadele istiyor. Bu nedenle Tüm Üretici Köylü Sendikası olarak muhatabımız olan Bakanlıkla görüşmeye karar verdik. Pazartesi günü saat 12.30'da Tahıl Pazarı'ndan, yani buradan Ankara yürüyüşünü başlatacağız. Fındık mitingleri yapıldı, bugünden sonra mitingin anlamı da kalmadı. Yapılmayan üretici köylünün Ankara yürüyüşü kalmıştı, onu da biz başlatıyoruz. Yürüyüşe katılmak isteyen arkadaşlar isimlerini bize yazdırabilirler. İl ve ilçelerde yürüyerek, diğer bölümlerde araçlarla devam edeceğiz. Amacımız Ankara'ya bir an önce ulaşmak, taleplerimizi oradan haykırmak. Sorunların çözümü kolay ama işi yokuşa sürenlere karşı da yapabileceklerimiz var. Oturup bekledikçe daha fazla zarar görüyoruz. Sendikaları, partileri, dernekleri, odaları haklı davamızda yanımızda görmek istiyoruz. ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' anlayışıyla hareket etmek zorundayız."
'SATMAYALIM, EMANETE VERMEYELİM'
Fındık üreticilerinin çaresiz kaldıklarını da belirten Sağra, "Rekolte çok düşük. Fındığımızı satmamaya, emanete vermemeye çalışalım. Ne kadar direnirsek kazanımımız da o kadar fazla olur. Fındık için emanet sorununu çözmek de devletin görevi ama politikasını tarım ve gıda tekellerinin çıkarına göre planlayanlardan üretici lehine gönüllü olarak adım atmasını beklemeyelim. Bu adımı biz ürünümüze, emeğimize sahip çıkarak attırabiliriz. Buradan emeğimize, ürünüme göz koyanları, onlara olanak tanıyanları bir kez daha şiddetle kınıyoruz" diye belirtti.
'DEVLETİN 18 TL'DEN FINDIK ALMASINI İSTİYORUZ'
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, yürüyüş nedenlerini ve taleplerini şöyle sıraladı:
- Yürüyeceğiz çünkü emeğimize, ürünümüze sahip çıkacağız.
- Yürüyeceğiz çünkü devletin 18 TL'den fındık almasını istiyoruz.
- Yürüyeceğiz çünkü üreticilerin haklarını koruyan yeni bir tarım yasası istiyoruz.
- Yürüyeceğiz çünkü zamları, hayat pahalılığını, krizin yükünü kabul etmiyoruz.
- Yürüyeceğiz çünkü ülke tarımının yok edilmesine izin vermeyeceğiz.