19 Eylül 2024 Perşembe

Fındık alım fiyatına üreticiden tepki

Fındık alım fiyatı açıklandı. Levant kalite için kilogram fiyatı 130 TL, Giresun kalite için ise 132 TL fiyat belirlendi. Maliyetlerin iki katı oranında arttığına dikkat çeken fındık üreticileri, açıklanan rakama tepki gösterdi, en az 160 TL olması gerektiğini söyledi.

Karadeniz'de fındık üreticileri hasada hazırlanırken, merakla beklenen alım fiyatları açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre; levant kalite için 130 TL/Kg, Giresun kalite için 132 TL/Kg olarak belirlenmiştir" denildi.

Kabuklu fındık alımına 19 Ağustos'ta başlanacağı belirtilen açıklamada, alım işleminin randevu sistemiyle yapılacağı duyuruldu.

Üreticiler, maliyetin iki katı oranında arttığına dikkat çekerek, fındık alım fiyatının en az 160 TL olmasını istiyordu.

SOYDAN: BEKLENTİYİ KARŞILAMADI
Açıklanan fındık alım fiyatına tepki gösteren Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Üretici 150 TL ve üzeri fiyat bekliyordu. Açıklanan fındık fiyatı tatmin edici değil" dedi.

ORDU'DAKİ ÜRETİCİLERDEN TEPKİ  
Ordu'daki üreticiler de, fındık alım fiyatının 130 TL olarak açıklanmasına tepki gösterdi.

Açıklanan rakamın yeterli olmadığını, en az 150 TL olması gerektiğini söyleyen fındık üreticisi, "Geçen seneye göre işçi fiyatları olsun gübre fiyatları olsun iki kat arttı. Masraflarımız çoğaldı, kurtarmıyor. 130'da satamayacağımızı söyleyebilirim. Çünkü biz işçi parası olsun, gübre parası olsun bahçe bakım parası olarak manavlardan para alıyoruz. Mecbur manavlardan aldığımız parayı fındık hasadının hemen peşinden satacağız. Onlar da açıklanan fiyatın altından alacaklar. O yüzden cebimizden vereceğiz. İstediğimiz para gelmeyecek, 130 da gelmeyecek bize" diye konuştu.

'CEBİMİZDEN VERİYORUZ'
Bir diğer üretici ise "Gerçekten az. Bence 200 olmalı. Çünkü kurtarmıyor. Tırpan yevmiyesi geçen sene bin liraydı bu sene 4 bin lira. Fındık yevmiyeleri 2 bin lira. Bu yüzden daha çok olmasını isteriz. Cebimizden veriyoruz. İnsanlar bahçesine orman olmasın diye bakıyorlar. Mecburuz toplamaya" diyerek tepkisini gösterdi.

'FINDIKTAN BİZE HİÇBİR ŞEY KALMAYACAK'
Diğer bir üretici de alım fiyatına şaşırdığını belirterek, "En az 160 diyorum. Çünkü geçen yıla göre her şey iki katı arttıysa bu fiyatın da artması gerekiyor. Araba paraları geçen yıl bin, bin 500'dü. Ama şu anda 4 bin-4 bin 500 diyorlar. Bu yıl maalesef cebimizden vereceğiz. Fındıktan bize hiçbir şey kalmayacak. Seneye bilmiyorum, Allah yardımcımız olsun diyeceğim ama maalesef" dedi.

'ALAMADIĞIMIZ BAHÇEDE KALACAK'
"Fındık işi bitti" diye tepkisini gösteren başka bir üretici ise şunları söyledi: "Artık seneye fındık yok. Biz bu sene işçi tutmayacağız çünkü tutacak gücümüz yok. Onun için biz bu sene alabildiğimiz kadar alacağız. Alamadığımız bahçede kalacak. Ve çok zarar edeceğiz. Onun için fındığın en az 200 TL olması lazım. 200'den aşağısı asla kurtarmaz. Ama vermez, vermiyor. Bizlere yazık. O kadar zor ki bunu yapması... Biz bunun dalını kestirmeye, temizletmeye, ilacına, gübresine para veriyoruz."