2 Ekim 2024 Çarşamba

Fincancı: Sağlıklı bir yaşam özgürlükle sağlanabilir

KESK ve SES'in "Sağlık Hakkı, Sendikal Haklar ve Kadın Mücadelesi" başlığıyla düzenlediği ortak panelde konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hükümeti eleştiren açıklamalarından dolayı yargılanan SES üyeleriyle dayanışma göstererek, sağlıkçıların politik bir tutum alma sorumluluğunu halka borçlu olduğuna işaret etti.

Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), SES Genel Merkez Binası'nda "Sağlık Hakkı, Sendikal Haklar ve Kadın Mücadelesi Yargılanamaz" başlıklı bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü SES Genel Sekreteri Pınar İçel'in yaptığı panele, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan konuşmacı olarak katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik ve çok sayıda kişi dinleyici olarak yer aldı.

Panel, sağlık emekçilerinin pandemi sürecinde verdiği mücadeleyi anlatan slayt gösterimi ile başladı.

'SENDİKAMIZA YAPILAN SALDIRILAR BİLİNÇLİDİR'
Sendika olarak AKP iktidarının sağlıkta sebep olduğu yıkımı görünür hale getirdiklerini belirten SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, pek çok üyeleri hakkında açılan davalara işaret etti. Yıldırım, "Geçmişten aldığımız güçle dün de bugün de 'yaşamak istiyoruz' denilen bir günde bu saldırının bilinçli olduğunu düşünüyoruz. Bizim mücadelemiz halka ücretsiz sağlık verilebilmesidir. Mücadelemiz yılmadan devam edecek" dedi.

'SES HER ZAMAN HALK SAĞLIĞINDAN YANADIR'
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1990'da kurulan SES'in her zaman nitelikli, ücretsiz sağlık hizmeti için mücadele ettiğini belirtti. SES tüzüğünün her zaman halk sağlığından yana olduğunu ifade eden Türkdoğan, tutuklanan üyelerin dosyalarında Kobanê süreci, tanıklar ve sendikalarının hükümete dönük eleştirilerinin yer aldığını ifade etti. Dava sürecindeki usulsüzlüklere dikkat çeken Türkdoğan, "Her şey ters yüz edilmiş durumda. Burada kanıt yok. OHAL dönemi geçirdik, arkadaşlarımızın hepsi kamu görevlisi ve dosyaları tek tek incelendi. Bunlardan sonra soruşturmalar gelmesi olacak şey değil" ifadelerini kullandı.

Özyönetim direnişi sürecinde yaralanan sivillere sağlık hizmeti vermek isteyen doktorlar için SES'in hazırladığı belgeselin de dosyaya konulduğuna işaret eden Türkdoğan, "Bizlerin oradan doğru hazırladığımız raporlar var, yaşamını yitiren siviller ile ilgili birçok dosya takipsizlik ile sonuçlandı. Bunu eleştirdiğimiz için örgüt yöneticiliği ile suçluyorlar. Sivillere yardım eden arkadaşlarımız zaten yargılandılar ve beraat ettiler" dedi.

Maruz kaldıkları baskılara rağmen güçlerini örgütlü mücadeleden ve direnmekten aldıklarını söyleyen Türkdoğan, 6 Nisan'da yapılacak duruşmada her şeyin ortaya çıkacağını ve Gönül Erden'i hapishaneden alacaklarını belirtti.

'POLİTİK BİR TUTUM ALMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ'
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, politik bir tutum almanın kendi sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Bu politik tutumu suç olarak gören devletin hiç olmadığı kadar alınganlıştığını kaydeden Fincancı, "Devletin alınganlığının bedelini insanlar ödüyor. Türkiye cezaevleri hiç olmadığı kadar büyük bir kapasite ile karşımızda. İnsanlar hiç olmadığı kadar gözaltı, tutuklama yaşıyorlar. Topluma bir suçlulaştırma davranışı sergiliyor. İddianameye baktığımızda hendek dönemi diyor. Hendek dönemi sivillerin katledildiği, sağlık emekçilerin keskin nişancılarla katledildiği bir dönem. Sokağa çıkma yasaklarında  bu insanlar nasıl sağlığa erişecekler, o dönemde evlerinde olan sağlık emekçileri yardım edecek tabi ama bunu kriminalize ederek katlettiler" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIKLI YAŞAM POLİTİK ÖZGÜRLÜKLE SAĞLANIR'
Tutuklama ve baskılara boyun eğmeyeceklerini kaydeden Fincancı, "İktidarın nasıl bir örgütlü kötülük içerisinde olduklarını görüyoruz" dedi. Sağlıklı bir yaşamı kurabilmenin yolunun politik özgürlükten geçtiğini vurgulayan Fincancı, sisteme karşı söz söylemekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

'İKTİDAR GÜCÜNÜ KAYBETMENİN KAYGISI İÇİNDE'
İktidarın gücünü kaybetme kaygısıyla böyle bir dosya hazırladığını belirten Fincancı, şöyle devam etti: "SES ne yapmış; Covid-19 politikalarını eleştirmiş, yönetmediklerini, insanların ölüme terk edildiklerini söylemiş. Bunun için bir talimata ihtiyaç olmadığını, özgür olduğumuzu anlatmak gerekiyor. Bizim bir bağımlılık ilişkisi içinde olduğumuz ve başkasının talimatını gerçekleştirdiğimiz yanılsaması içindeler. Son dönemde toplum gerçek yüzlerini görüyor. Sağlık hakkı için birlikte mücadele edeceğiz ve bu politik özneler içerisinde özgür olmaya devam edeceğiz." 

Konuşmaların ardından panel forum şeklinde sona erdi.