19 Eylül 2024 Perşembe

Filmmor'dan 'Yeva'nın yasaklanmasına tepki

Yeva adlı filmin Azerbaycan'ın talebiyle yasaklanması nedeniyle gösteremediklerini açıklayan Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Bakan Kurtulmuş'un sözlerine atıfla, "Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçinin karar verdiği günlerin geride kalmasını dileriz" dedi.
16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında bugün gösterilmesi planlanan "Yeva" adlı filmin yasaklanması protesto edildi. 
 
Film, Azerbaycan'ın talebi üzerine İstanbul Valiliği tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı. 
 
Festival organizatörleri, Fransız Kültür Merkezi'nde filmin gösterimini yapamadı, basın toplantısı düzenledi. 
 
Festivalin koordinatörü Melek Özman, izleyicilerden özür dileyerek konuşmasına başladı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş'un daha 10 gün önce dile getirdiği "Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçi karar veremez. Bu devirler çoktan geride kaldı" sözlerini hatırlatan Özman, "16. Filmmor programında yer alan, İran Farabi Film Vakfı'ndan aldığımız, İran - Ermenistan ortak yapımı Yeva adlı film, tam da masa başında sayısını bilmediğimiz siyasetçiler tarafından Azerbaycan devletinin talebiyle İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı" dedi.
 
Özman, şöyle devam etti: "Kızıyla yurt dışına gitmek istediği için ölen kocasının ailesi tarafından kocasının ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan bir kadının kaçışını konu alan filmin, sadece Karabağ'da geçtiği, Ermenistan ile Azerbaycan arasında savaşa yol açmış, ihtilaflı bir bölge olduğu için bu yasaklama kararının alındığını iki gündür yaptığımız haberleşmelerden öğrendik. Karar tarafımıza bugün tebliğ edildi ancak elden teslim edilmedi."
 
FİLMMOR AYRIMCILIĞA VE NEFRET SÖYLEMİNE KARŞIDIR
 
Filmi bu tebligat nedeniyle gösteremediklerini söyleyen Özman, "Filmmor her tür ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı bir festivaldir. Yeva, çocuğuyla özgür yaşamak isteyen bir kadının ataerkil toplumla mücadelesini anlatan bir filmdir. Filmin iddia edildiği gibi Azerbaycan devleti yahut Azeri halkını incittiği kanaatinde değiliz. Bu yasaklama kararının filmi izlememiş yetkililer tarafından alındığı düşüncemizi de kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Filmi gösteremediğimiz için üzgünüz. Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçinin karar verdiği günlerin geride kalmasını dileriz" dedi.