19 Eylül 2024 Perşembe

Filistinli direniş örgütleri 'ulusal birlik hükümeti' için ilk adımı attı

14 Filistinli direniş örgütü, Pekin'de yaptıkları görüşmelerin ardından yayınlanan ortak bildiriyle, İsrail'in soykırım savaşı sonrası Gazze'yi birlikte yönetmek üzere bir "ulusal birlik hükümeti" kurmak için ilk adımı attı.

Filistinli direniş örgütleri, siyonist İsrail'in soykırım savaşı sonrası Gazze'yi birlikte yönetebilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla Çin'in başkenti Pekin'de yan yana geldi ve bir "ulusal birlik" anlaşması imzaladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, üç gün süren yoğun görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmanın, savaş sonrası Gazze'yi yönetecek bir "geçici ulusal uzlaşı hükümeti" için zemin hazırladığını söyledi.

Yayınlanan ortak bildiride, "Ulusal gruplar, FKÖ çatısı altındaki tüm Filistin güçlerini ve gruplarını içeren kapsamlı bir Filistin ulusal birliğe ulaşma ve Birleşmiş Milletler kararlarına ve 194 sayılı karara uygun olarak, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, geri dönüş hakkını garanti altına alınması esaslarına bağlılık konusunda anlaştı" ifadeleri kullanıldı.

Filistinli gruplar, Filistin devletinin topraklarındaki tüm Filistin kurumlarını birleştirmeyi, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına başlamayı ve Merkezi Seçim Komisyonu gözetiminde genel seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasına hazırlanmayı kabul etti.

Toplantılara el-Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'nin (FDKC) aralarında bulunduğu 14 grup katıldı.