22 Eylül 2024 Pazar

Filipinler Komünist Partisi kurucusu Sison hayatını kaybetti

Filipinler Komünist Partisi'nin kurucusu Jose Maria Sison, iki haftadır kaldığı hastanede yaşamıın yitirdi. Filipinler Komünist Partisi, Sison'un rehberliğinde devrimi ileriye taşımak için mücadele edeceğine yemin etti.

Filipinler Komünist Partisi'nin kurucusu Jose Maria Sison 83 yaşında Hollanda'nın Utrecht kentinde tedavi gördüğü hastanede cuma günü yaşamını yitirdi. Filipinli komünistler Sison için "Yoldaş Joma" (Ka Joma) ifadesini kullanıyordu.

Sison'un iki haftadır kaldığı hastenedeki ölümünü duyuran Filipinler Komünist Partisi açıklamasında "Filipinli proleterler ve emekçi halk, öğretmenlerinin ve yol gösterici ışığının ölümünün yasını tutuyor. Yas tutarken bile, halkın sevgilisi Ka Joma'nın anıları ve öğretileri rehberliğinde devrimi ileriye taşımak için tüm gücümüzü ve kararlılığımızı vermeye devam edeceğimize yemin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sison'un kurucusu olduğu Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kolu Yeni Halk Ordusu (NPA), dünyanın en uzun süredir devam eden silahlı isyanlarından birini sürdürüyor. Sison, ülkeyi 21 yıl yöneten diktatör Ferdinand Marcos'un devrilmesiyle birlikte hapishaneden çıkmasının ardından 1980'li yıllardan beri Avrupa'da yaşıyordu. ABD, 2002 yılında Sison'u "terörist listesine" almış ve seyahat yasağı getirmişti.