4 Ekim 2024 Cuma

Fidel Castro: Kendi gerçeğini yaratan efsane

Ceylan Yayınları, Hatice Eroğlu Akdoğan'ın kaleme aldığı "Fidel Castro: Kendi Gerçeğini Yaratan Efsane" kitabını, Küba devriminin efsanevi lideri Castro'nun 5. ölüm yıldönümünde okurlarla buluşturdu.

Fidel Castro, halkının yalın tanımlamasıyla Fidel, beş yıl önce bugün sonsuzluk yolculuğuna çıktı. Bedenen aramızdan ayrılsa da Fidel, 90 yıllık ömrüne Küba halkının kaderini değiştirmek, devrim mücadelesine eşsiz deneyimler kazandırmak gibi ezilenlerin tarihine güçlü bir miras bıraktı.

Ceylan Yayınları, Hatice Eroğlu Akdoğan'ın kaleme aldığı "Fidel Castro: Kendi Gerçeğini Yaratan Efsane" biyografi kitabını, Küba devriminin efsanevi lideri Castro'nun 5. ölüm yıl dönümünde okurlarla buluşturdu.

Fidel Castro, Küba devriminin önderi ve yapı ustası olmasının yanında olağanüstü özellikleriyle de bilinen biridir. Onun hem insan hem devrimci olarak nitelikleri birbiriyle ne kadar örtüşüyor ya da birbirini ne kadar tamamlıyor diye bakarken, yazar, kitabında ister istemez kendisini Küba tarihi ve Küba'yı devrime götüren süreçlerin içinde buluyor.

Küba devrimi gerçekleşirken ve sonrasında ortaya çıkan zorlukları alt etmede Fidel Castro'nun belirleyici rolü ve dünya görüşü paralelinde insani niteliklerinin ortaya çıkardığı etkiye de bu kitapta tanıklık ediyoruz.

"Fidel Castro" adı, sadece Küba ve Latin Amerika'yı çağrıştırmaz. Bir kere Fidel, hem toplumsal hem de doğal açıdan sorunsuz bir dünyaya ulaşmak için sürekli kafa yoran ve çalışan biridir. İnsana ve doğaya içkin her bir sorun onun ilgi alanındadır. Ki tarih onu haklı çıkarmaya devam etmektedir.

Küba'da devrim olduktan sonra Fidel'in yeni kaygısı, dünyanın bütün mazlum halklarının durumuydu. Ülkede yeni inşayı sürdürürken bir yanıyla da emperyalizme karşı ezilen halkların yanındaydı. "Ben yiyecek bir lokma ekmek bulamayan çocuklar, ilacı olmayan hastalar, yaşam hakları ve insanlık onuru ellerinden alınmış insanlar adına konuşuyorum…" (1979 BM Genel Kurulu)

Salt sözde kalmayıp bunun pratik mücadelesini de sürdürdü. Dünyanın dört bir yanında çocuklara konulan "Fidel" ismi de yoksul halkların ve devrimcilerin Fidel Castro'ya duyduğu sempati ve saygının bir yansımasıdır.

Ceylan Yayınları tarafından yayımlanan Hatice Eroğlu Akdoğan'ın kaleme aldığı "Fidel Castro: Kendi Gerçeğini Yaratan Efsane" kitabı, Fidel ile birlikte devrimin diğer kahramanlarının anısını da canlı tutuyor.