20 Eylül 2024 Cuma

Fidan Doğan mezarı başında anıldı

10 yıl önce Paris'te katledilen Kürt kadın hareketinin öncülerinden Fidan Doğan mezarı başında anıldı. Doğan'ı anan kadınlar, hayallerini gerçek kılma ve mücadeleyi bir adım ileri taşıma sözü verdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez'le birlikte 10 yıl önce katledilen Fidan Doğan, Maraş'ta bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk sözü Ebru Günay aldı. Katledilen yol arkadaşlarının Kürt kadın mücadelesinin önemli temsilcilerinden olduğunu vurgulayan Günay, iktidarın kadın mücadelesinden korkusunun Kürt kadınlarını katletmeye döndüğünü ifade etti. Tetikçinin arkasındaki karanlık gücü iyi bildiklerini ifade eden Günay, gerçek faillerin hala hesap vermediğini dile getirdi. Günay, yeni katliamların önüne geçmek için tetikçilerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması gerektiğine işaret ederek, "Biz kadınlar gerçekleri biliyoruz ve hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.

10 yıl önce yaşanan bu katliam aydınlatılsaydı 2'nci Paris Katliamı'nın yaşanmayacağını vurgulayan Günay, "Bu cinayet aydınlatılmış olsaydı biz çok daha farklı bir yerde, kadınların öncülüğünde nasıl bir toplumun inşa edildiğini görecektik. Dost, düşman herkes biliyor ki, Kürt kadınları hiçbir baskı, katliamdan korkmadı ve korkmayacak" ifadelerini kullandı.

Kürt kadınlarının hiçbir zaman geri adım atmadığının altını çizen Günay, Sakine Cansız'ın Diyarbakır Hapishanesi'ndeki direnişini bunun somut örneği olarak gösterdi. Bugün bütün dünyanın Kürt kadınlarının direniş sembolü "Jin, jiyan, azadi" felsefesiyle direndiğini söyleyen Günay, "Devletler ne kadar kirli ve karanlık olurlarsa olsunlar, mücadelede, direnişte karar kılmış kadınların önünde duramazlar. Bu hakikat er ya da geç ortaya çıkacaktır" dedi. 

"Sêwê'nin, Fatma'nın, Pakize'nin katilleri ve Evin Goyi'nin katilleri hesap verecek. Hakikati ortaya çıkarmak için arkadaşlarımıza söz verdik. Her bir katledilen arkadaşlarımızın katilleri hesap verecektir. Bunu da bütün dünyaya yayılan 'Jin jiyan azadî' felsefesi, direnişi sağlayacaktır" diyen Günay, bu cinayetleri kararlılıkla, örgütlülükle, mücadeleyle aydınlatacaklarını vurguladı.

Özgür Kürt kadınının demokratik toplumu inşa edeceğini ifade eden Günay, şöyle devam etti: "Başta Fidan olmak üzere Paris ve Silopiya'da katledilenlere söz veriyorum. Hayaliniz gerçekleşecek. Biz bu inşayı sizlerden öğrendik. Bizim sizin anınıza bağlılığımız 'Jin, jiyan, azadî' sloganını son nefesimize kadar savunmak, dillendirmek olacaktır. Sakine, Leyla ve Fidan şahsında kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren bütün kadın arkadaşları anıyorum. Gözünüz arkada kalmasın, sizin bize bıraktığınız 'Jin jiyan azadî' direnişi yaşayacaktır." 

Anma, "Şehid namirin" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde Doğan'ın mezarına karanfil ve mor şal bırakılmasıyla son buldu.