16 Eylül 2024 Pazartesi

Fernas Madencilik'te direniş sürüyor

Bağımsız Maden-İş'e üye oldukları için işten atılan madencilerin direnişi sürüyor. Fernas Madencilik'in gasp ettiği haklarını isteyen işçiler ve sendika yöneticileri dün akşam gözaltına alındı. Direniş alanını gece vardiyasına gelen işçiler doldurdu. Sabah saatlerinde serbest bırakılan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Çakır, "Belki bir iki saat sonra yine gözaltına alınacağız ama yine geleceğiz" dedi. 

Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik'te işten atılan 7 üyesi için başlattığı direniş sürüyor. AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu madende, sendikaya üye olduğu için 5 işçi işten atıldı. İşçilerin direnişine destek verdikleri için iki işçi daha işten atıldı.

OTURMA EYLEMİ YAPAN 70 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Direnen madenciler ve destek olan arkadaşları ocak önünde dün akşam oturma eylemi yaptı. Eyleme saldıran jandarma, Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin yanı sıra en az 70 madenciyi gözaltına aldı.

Gözaltı haberini duyuran Bağımsız Maden İş hesabında şu ifadeler yer aldı: "Asıl gözaltına alınması gerekenler alınmıyor, biz alınıyoruz. Suçlu hep işçi oluyor, hiç patron olmuyor. Aralarında genel başkanımız Gökay Çakır'ın da olduğu en az 70 madenci gözaltına alındık. Yine geliriz, asla korkmayız, geri çekilmeyiz. Ses verin, hep beraber kazanalım!"

GECE VARDİYASI DİRENİŞ ALANINDA EYLEME GEÇTİ
Gözaltıların ardından direniş alanı gece vardiyasına gelen işçiler tarafından boş bırakılmadı. Gece vardiyasına gelen madenciler servisleri durdurarak nöbeti devraldı. Burada açıklama yapan madenciler, gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi. Madenciler "sendikal hak ve sendika seçme özgürlüğü hakkını alana, ücretlere zam gelene kadar" eyleme devam edeceklerini kaydetti. 

'İŞTEN ATILAN 5 İŞÇİYE DESTEK VEREN 2 İŞÇİ DE İŞTEN ATILDI'
Akşam saatlerinde gözaltına alınan sendika yöneticileri ve 70 madenci ise sabah 05.30'da ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sendika yöneticileri ve madenciler soluğu direniş alanında aldı. Kısa bir açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, işçi sınıfı olarak haklarını kullandıklarının altını çizdi. Sendikaların işçilerin yanında olduğu kadar işçilerin de sendikayı sahiplendiğini kaydeden Çakır, "Buradaki başarının temeli işçilerin birliği ve beraberliğidir. Sendika olarak bugün bunu bir kez daha gösterdik. Türkiye'ye bir ışık olduk. Bir iki saat sonra belki yine gözaltına alınacağız, yine geleceğiz" dedi. 

'HESABI SORULACAK'
Üç vardiyanın üçünde de işçilerin yanlarında olduğunu dile getiren Çakır, "Beş arkadaşımıza destek veren iki arkadaşımız daha işten çıkarıldı. Şu an 7 arkadaşımıza destek amaçlı buraya geldiler. Beş arkadaşımız da koğuşta kalan kardeşlerimiz. Sadece bu arkadaşlar bize hoş geldiniz dedi, iki dakika yanımızda durdu. Kanun da devlet de müdür beyinmiş millet de oymuş. Beş arkadaşımızı Akhisar jandarma otobüsüyle getirdiler, işe almıyorlar. Bu terbiyesizliktir, ayıptır. İşçi sınıfına, herkese yapılan yanlıştır. Müdür beye sorulacaktır bunun hesabı" ifadelerini kullandı.