5 Ekim 2024 Cumartesi

'Fehmi Tosun'u kaçıran 34 UD 597 plakalı araç kimin adına kayıtlıdır'

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'u Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Tosun'u kaçıran 34 UD 597 plakalı aracın 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlı olduğunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, polis tarafından 1995 yılında kaçırılarak katledilen Fehmi Tosun'a ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Fehmi Tosun'un 19 Ekim 1995 günü saat 19.00 sıralarında Avcılar'daki evlerinin önünden eşi ve çocuklarının gözleri önünde 34 UD 597 plakalı beyaz bir araca zorla bindirilerek kaçırıldığını kaydeden Ersoy, Fehmi Tosun'un oğlu Ali Tosun babasının peşinden gitmeye çalışsa da babasını kaçıran kişiler tarafında darp edilip silahla tehdit edildiğini, Fehmi Tosun'un eşinin Tosun'un araca bindirilirken ağzının kapatıldığını gördüğünü aktardı.

Fehmi Tosun'un kaçırılması ve kaybedilmesiyle ilgili soruşturmanın Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1997/13776 soruşturma dosyası ile başlatılmış ve 2015/25023 karar numarası ile de 'Kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verilerek dosyanın kapatıldığını belirten Ersoy, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Dosyaya ilişkin iç hukuk yolları ise tükenmiştir. Avukatların soruşturma boyunca olayın aydınlatılması için ileri sürdürdüğü tüm talepler yerinde görülmemiş, adeta zamanaşımı süresinin dolması beklenmiş ve yirmi yılın sonunda dosya kapatılmıştır. Dosyada Fehmi Tosun'u kaçıran kişilerin kullandığı aracın plaka numarası bulunduğu halde ve son derece önemli bir delil olmasına rağmen savcılık tarafından araştırılmamıştır. Avukatlar tarafından 09.10.2015 tarihli başvuruda CMK 172/2 çerçevesinde delil oluşturmak amacıyla 34 UD 597 plakalı aracın 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlı olduğu bilgisi İçişleri Bakanlığı'na sorulmasına rağmen, 4982 sayılı yasanın 21'inci maddesi gereğince özel hayatın gizliliği gerekçe gösterilerek talep Bakanlık tarafından reddedilmiştir.

"Fehmi Tosun'un kaçırılması, kaybedilmesi ve yaşam hakkının ihlal edildiği düşünüldüğünde, başka birinin özel hayatın gizliliğinin ileri sürülmesi ve araştırma yapılmasını reddetmek hukuk dışıdır. Olayın ortaya çıkarılması ve Fehmi Tosun'un akıbetinin açıklanması için söz konusu plakanın olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğu bilgisi dava süreci için önem taşımaktadır.

"Fehmi Tosun'un ailesi Cumartesi Anneleri ile birlikte yılladır Fehmi Tosun'un akıbetinin açıklanması için mücadele etmektedir."

HDP İstanbul Milletvekili Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

🔹34 UD 597 plakalı araç 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlıdır?
🔹34 UD 597 plakalı aracın kimin adına kayıtlı olduğu bilgisi Fehmi Tosun'un ailesi ve avukatlarına niçin verilmemektedir?
🔹Aracın kimin adına kayıtlı olduğuna ve olayla ilgisine dair de bir araştırma yapılmış mıdır?
🔹Olayın ortaya çıkarılması açısından son derece önemli olan söz konusu plakanın, olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğunun yaşamsal önemine rağmen bilgi edinme yasası çerçevesinde avukatlara bilgi verilmemesinin dava sürecini sekteye uğratacağını düşünüyor musunuz?