24 Kasım 2024 Pazar

FEDAŞ işçileri: Aç da kalsak haklı mücadelemizi bırakmayacağız

Direnişin 50'nci gününe giren FEDAŞ işçileri, Sanat Sokak'tan haykırarak, patronlar tarafından oyalanmak yorulduklarını vurguladı. İşçiler, "Aç da kalsak haklı mücadelemizi bırakmayacağız. Ya saygın bir uzlaşı ya da inatçı bir mücadeleye biz hazırız" dedi.

Dersim'de ağır çalışma koşullarına itiraz ettikleri için işten atılan Fırat Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) işçilerinin direnişi Enerji-Sen'in öncülüğünde 50'nci gününde sürüyor. İşçiler, direnişin 50'nci gününde Sanat Sokak'ta bir araya geldi.

"Aksa sözünü tut" pankartıyla eylem alanına yürüyen işçiler, "Trendyol işçisi yalnız değildir" sloganıyla direnişlerinde 1 ayı dolduran Trendyol işçilerine selam gönderdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekili Ayten Kordu'nun yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını FEDAŞ işçisi Ali Haydar Gül okudu.

'AÇLIKLA TERBİYE EDİLMEK İSTENDİK'
Taleplerini ilk günden beri iletmelerine rağmen 50 gündür Aksa Holding tarafından sorunlarını çözmeye yönelik en ufak bir adım görmediklerini kaydeden Gül, bölge müdürlüğüne her gidişlerinde toplam 32 arkadaşlarının işten atıldığını hatırlattı. "Mücadele etmekten vazgeçmediğimiz için açlıkla terbiye edilmeye çalışıldık" diyen Gül, her seferinde diyalog talep ettiklerini, bu talebi ülkenin dört bir yanında dile getirdiklerini söyledi.

"Biz istiyoruz ki çalışma koşullarımız iyileştirilsin, bu ekonomik darboğazda eriyen ücretlerimiz tazmin edilsin, elimizden alınan haklarımız bize geri verilsin" diyen Gül, Aksa Holding yönetiminin adaleti gözetmediğinin altını çizdi. Yıllarca bu şirkette çalışan işçilerin bir çırpıda işten atıldığını vurgulayan Gül, "Dün gelip bizimle masaya oturan, bizi dinlemek istediğini söyleyen sorunu çözmek isteyen Aksa yöneticileri ile bizi işten atan Aksa yöneticileri aynı kişiler değil mi? Bunu öğrenmek istiyoruz. Yetkili kimse onlarla görüşmek istiyoruz" dedi.

'YA SAYGIN BİR UZLAŞI YA DA İNATÇI BİR MÜCADELE'
Çözüm için her yere gittiklerini ve her masaya oturduklarını ancak her defasında oyalanmaktan yorulduklarını vurgulayan Gül, "Müzakereyse hepsinde biz vardık, mücadeleyse ondan asla vazgeçmedik. Biz taleplerimizi dikkate alın dedikçe bizim arkadaşlarımız pazarlık payı olarak kullanılıyor. Bundan vazgeçmeye çağırıyoruz. Bu tutum müzakere hukukuna da ahlakına da aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Açlıkla, yoklukla terbiye olmayacaklarının altını çizen Gül, şöyle devam etti: "Aç da kalsak haklı mücadelemizi bırakmayacağız. Ya saygın bir uzlaşı ya da inatçı bir mücadeleye biz hazırız. Umarız ki Aksa Holding yöneticileri de bu iki seçeneğe hazırdır. Çünkü artık oyalamalara, yok saymalara sabrımız kalmadı. Biz verdiğimiz sözleri tutuyoruz. Aksa Holding de artık sözünü tutsun, atılan işçileri geri alsın, taleplerimizi karşılasın."

KESKİN: HALK DA İŞÇİLER DE AYAK OYUNLARINIZA TESLİM OLMAYACAK
Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, sendikalarının ve işçilerin patronlar tarafından sabotaj ve manipülasyonla itham edildiğine işaret ederek, "Aksa şirketi çözümden yana değil. Burada meseleyi uzatmak, işçilerin en temel hakkı olan sendikalaşma hakkının, insanca yaşayacak bir ücret talebinin karşısında duracak ve onları kölelik koşullarına mahkum edecek bir düzenek yaratmak istiyor. Dersim halkıyla enerji işçilerini karşı karşıya getirmeye çalıştıklarını bir kez daha gördük" dedi. İşçilerin Alevi-Sünni denerek bölünmek istendiğine dikkat çeken Keskin, "Dersim halkı da direnen işçiler de sizin bu türlü ayak oyunlarınıza asla teslim olmayacaklar" ifadelerini kullandı.

ATSIZ: HER GÖRÜŞMEDEN SONRA İŞÇİLER İŞTEN ATILDI
Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, direnişte 50'nci günü doldurduklarının altını çizerek, işçilerin insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri olduğunu söyledi. Patronlarla her görüşmelerinin işçilerin işten atılmasıyla sonuçlandığına dikkat çeken Atsız, "Diyalogtan yana olmadığımızı iddia edenler her diyalogtan sonra işçi arkadaşlarımızı işten attılar. O kadar samimiyseniz niye 32 arkadaşımızı işten attınız" diye sordu. Patronların bu soruya cevap veremediğine işaret eden Atsız, işçilerin ölmemek ve evlerine bir dilim daha ekmek götürebilmek için mücadele verdiklerini söyledi.

Eylem boyunca, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "İşçiler açken Aksa'ya huzur yok", "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz" sloganları atıldı.