22 Eylül 2024 Pazar

Fas'ta yeni bir işçi sınıfı partisi kuruldu

Fas'ta sosyalist ve antiemperyalist ideolojiye sahip bir işçi sınıfı partisi olarak İşçilerin Demokratik Yol Partisi kuruldu. Parti, Fas'ta sosyalist bir toplum yaratmayı amaçlayan bir program üzerinde çalışacak ve ideoloji olarak Marksizm-Leninizmi temel alacağı, Mao Zedong, Rosa Luxemburg, Antonio Gramsci ve diğerlerinin eserlerinden de cömertçe yararlanacağı ayrıca da neoliberal kapitalist sömürüye ve otoriterliğe karşı mücadele yürüteceği belirtildi. 

Fas'ta Demokratik Yol örgütü beşinci ulusal konferansının sonunda, sosyalist ve antiemperyalist ideolojiye sahip bir işçi sınıfı partisi olarak yeni bir siyasi partinin, İşçilerin Demokratik Yol Partisi'nin kurulduğunu duyurdu. Üç gün süren konferans 22, 23 ve 24 Temmuz tarihlerinde Rabat'ta gerçekleştirildi.

Konferans, yeni partinin 81 üyeli merkez komitesini ve 21 üyeli siyasi bürosunu seçti ve Jamal Berrajaa'yı genel sekreter, Abdel Hamid Amin ve Zahra Azlaf'ı da yardımcıları olarak seçti. Konferansın sonunda Demokratik Yol, Genel Sekreter Mustafa Brahma'yı örgütteki görevinden aldı.

Konferansın sona ermesinin ardından yapılan açıklamaya göre yeni parti, Fas işçi sınıfının "ulusal kurtuluş, demokrasi ve sosyalizm" için mücadele eden bağımsız bir partisi olacak.

Üç gün süren konferans, devlet yetkililerinin düşmanca tutumlarına ve baskılarına rağmen gerçekleştirildi. Fas hükümeti konferansın kamuya açık bir alanda yapılmasına izin vermemekle kalmamış, aynı zamanda bu ayın başlarında bu reddi protesto eden Demokratik Yol liderlerine karşı çeşitli baskılar uygulamıştı. Demokratik Yol, bu nedenle konferans için mekan sağlayan Rabat Barosu'na teşekkür etti.

İşçilerin Demokratik Yolu Partisi, Fas'ta sosyalist bir toplum yaratmayı amaçlayan bir program üzerinde çalışacak. Konferans sonunda yapılan açıklamada, partinin bu amaçla kadrolarına devrimci bir ruh aşılayarak onları "proleterleştirmeye" odaklanacağı belirtildi. Açıklamada yeni partinin ideoloji olarak Marksizm-Leninizmi temel alacağı, Mao Zedong, Rosa Luxemburg, Antonio Gramsci ve diğerlerinin eserlerinden de cömertçe yararlanacağı ilan edildi. Yeni parti Fas'ta neoliberal kapitalist sömürüye ve otoriterliğe karşı mücadele yürütecek.

Açıklamaya göre, yeni parti enternasyonalizme ve antiemperyalist bir ideolojiye bağlı kalacak ve dünyadaki tüm antikapitalist hareketlerle daha fazla dayanışma içinde olacaktır. Açıklamada, "Parti aynı zamanda halkların kendi kaderini tayin ilkesini benimsemekte ve siyasi ve teorik çizgisinde özgün bir süreç olarak Marksist bir enternasyonalin inşasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır" denildi.

Parti, grev ve sendikalaşma haklarını kısıtlayan gerici yasalara karşı çıkarak işçilerin temel haklarını gasp etmeye yönelik tüm girişimlere direneceğini ifade etti.

Açıklamada, İşçilerin Demokratik Yolu Partisi'nin Fas'taki sağlık, çalışma, insan onuruna yakışır konut hakkı ve insanların yaşam standartlarını etkileyen fiyat artışına karşı hareketler de dahil olmak üzere tüm halk hareketlerini canlandırmayı hedefleyeceği belirtildi. Parti, sendikalar ve diğer mücadele eden kitlelerle birleşik bir cephe oluşturmak için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Kongre açıklamasında partinin ayrıca ülkedeki tüm öğrencilerin tek bir birliği olarak Ulusal Faslı Öğrenciler Birliği'ni ve kadınlar ve diğer marjinalleştirilmiş kesimler için benzer birlikleri oluşturmayı hedeflediği ve ülkedeki Berberi azınlığın hakları için hareketi ileriye taşımayı ve laik bir Fas kurmayı amaçladığı kaydedildi.

Kongre, ülkedeki tüm ilerici güçleri, hükümetin İsrail ile ilişkileri normalleştirme girişimlerine karşı mücadele etmek, Batı Sahra'nın kendi kaderini tayin hakkı için mücadele etmek ve emperyalist saldırganlığa, otoriter eğilimlere ve gerici unsurlara karşı daha büyük bir bölgesel birlik kurmak için Fas Sosyal Cephesi'ne katılmaya çağırdı.

Demokratik Yol Konferansı, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi çağrısının yanı sıra NATO'nun feshedilmesini ve Afrika, Latin Amerika ve dünyanın diğer bölgelerindeki emperyalist yağma ve kaynak tahribatına son verilmesini de talep etti.