20 Eylül 2024 Cuma

Evin Hapishanesinde kadın tutsaklar eyleme başladı

İran'da Evin hapishanesinde bulunan 7 kadın siyasi tutsak Rojhilat ve İran ayaklanmasının yıldönümünde Kürt ve İran halklarıyla birlik olacaklarını belirterek eylem başlattıklarını duyurdu. 

İran Evin Hapishanesinde 7 kadın tutsak, Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin yıldönümü nedeniyle 14 Eylül'de eyleme başladı.

Siyasi tutsaklar Azadeh Abedini, Sepideh Qalian, Şakila Monfared, Golrok Iraei, Marges Mohammadi, Mahbobeh Rezaei ve Vida Rabbani'nin eylemlerini insan hakları savunucusu Narges Mohamadisosyal medya hesabından duyurdu.

Jina Mahsa Amini'nin katledilmesi üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatılan açıklamada, "Ülkemizin kız ve erkek çocuklarının sokaklarda ve cezaevlerinde öldürülmesine, infaz edilmesine, protestocuların kör edilmesine, ayağa kalkanların tutuklanmasına, işkenceye tabu tutulmasına ve hapsedilmesine duyduğumuz nefret ruhumuzda bir yaradır, bir acıdır. Zafer anımıza kadar mücadeleyi sürdürecek motivasyonumuz inancımız vardır" denildi.

Özgürlük ve eşitlik mücadelesinde İran halklarını desteklediklerini açıklayan kadın tutsaklar, "Otoriter dindarların şiddet içeren, baskıcı ve zalim politikalarını protesto ediyoruz. Şehrivar'ın 24'ünden (14 Eylül) itibaren Evin Kadın Cezaevi'nin avlusunda oturma eylemi yaparak, Kürt ve İran halkıyla birlik olacağız. Tüm demokratik kamuoyundan, halklardan İran halkının ve protestocuların sesi olmalarını istiyoruz."