16 Eylül 2024 Pazartesi

Evin Hapishanesinde 37 tutsağa görüş yasağı

Evin Hapishanesindeki 37 kadın siyasi tutsağa, gazeteci Pexşan Ezîzî'ye verilen idam cezasını protesto ettikleri bahanesiyle aile ve avukatları ile görüş yasağı verildi.

İran'ın başkenti Tahran'da siyasi tutsakların rehin tutulduğu Evin Hapishanesi'nde aralarında 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammadi'nin de olduğu 37 kadın siyasi tutsağa, gazeteci Pexşan Ezîzî'ye verilen idam cezasını protesto ettikleri gerekçesi aile ve avukatları ile görüş yasağı verildi.

Devrimci gazeteci Pexşan Ezîzî hakkında idam kararı verilmesini protesto eden 37 kadın siyasi tutsak 27 Temmuz akşamı hapishane havalandırmasında oturma eylemi yapmıştı.

Önce Pexşan Ezîzî'nin aile ve avukatlarıyla görüşmesi engellenirken, ardından aralarında Nergis Muhammedi'nin de bulunduğu 37 kadın tutsak hakkında benzer bir karar verildi.

Evin Hapishanesinde rehin tutulan Nergis Muhammedi'ye ait sosyal medya hesabından 24 Temmuz günü yapılan paylaşımda şu çağrıya yer verilmişti: "Evin Hapishanesi'ndeki kadınlar hep bir ağızdan şunları söylüyor: Pêxşan Ezîzî'nin idamının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Herkesi kadın siyasi ve ideolojik tutuklularla birlikte seslerini duyurmaya çağırıyoruz."