25 Kasım 2024 Pazartesi

Ev işçileri Kadıköy'de haykırdı: İşçiyiz ve haklarımız var

Ev işçilerinin taleplerini yineleyen İmece Ev İşçileri Sendikası, örgütlenmeleri önündeki engellerin derhal kaldırılmasını istedi. İmece Ev İşçileri Sendikası tüm işçi ve emekçileri örgütlenmeye çağırdı. 

İmece Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü ve 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 53. yıldönümü dolayısıyla Kadıköy'teki Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Hakları için direnen tüm emekçileri selamlayan ev işçileri, "Ev işçileri günümüz kutlu olsun" dedi.

"Ev işi iş, ev işçisi işçidir. Ev işçilerini hakkı ödenir" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "Külkedisi değil ev işçisiyiz", "Görünmeyen emek sesini yükselt" sloganı atıldı. Eyleme Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu da destek verdi.

KONUKÇU: YAŞANABİLİR BİR ÜLKE İÇİN ÖRGÜTLENELİM
Söz alan Konukçu, ev işçilerini ve direnenleri selamlayarak söze başladı. Ev işi yapan tüm kadınların işçi olduğunu kaydeden Konukçu, Türkiye'de işçilerin güvence, kayıtsız çalışma olmak üzere çok sayıda sorunu olduğunu kaydetti. "Örgütlenmeye çalışıyor, sendikalı oluyor, Anasayal hak olduğu halde sendikalı olduğu halde işten atılıyor" diyen Konukçu, ev işçilerinin işçi olarak dahi görülmediğinin altını çizdi. İmece Ev İşçileri Sendikasının yıllardır ev işçilerinin kayıt altına alınması, işçi olarak kabul görmesi için direndiğini hatırlatan Konukçu, "Tüm emekçilerin haklarına kavuştuğu yaşanabilir bir ülke için mücadeleye çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 

'EV İŞÇİLERİ İŞÇİDİR VE HAKLARI VARDIR'
Basın metnini okuyan Sultan Karasu da ücretli ev işçiliği yapanların yüzde 90'ı kadın olduğu için güvencesiz ve görünmediğine dikkat çekti. "Biz ayrımcılığa itiraz ediyor, emeğimizin karşılığını almak istiyor, güvenceli iş talep ediyoruz" diyen Karasu, ev işçilerine güvence istedi. Yıllardır ev işçileri olarak hak mücadelesi verdiklerini hatırlatan Karasu, "Geçtiğimiz günlerde İzmit'te çalıştığı evin balkon camını sildiği sırada üçüncü kattan düşen ev işçisi arkadaşımız Şerife Soysal artık hayatta değil. Şerife gibi birçok ev işçisi arkadaşımız çalıştıkları yerlerde iş güvenliği alınmadığı için yaşamlarından oluyorlar. İş cinayetinde yaşamını yitiren ev işçisi arkadaşlarımız raporlara girecek bir rakam değiller. Her birinin ayrı hayat hikâyesi ve umutları vardı. Ev işçilerini iş yasası kapsamına almayan, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamayan, ev işçilerini işçi olarak görmeyenler bu ölümlerin sorumlularıdır. Buradan bir kez daha çalışma bakanlığına, hükümete sesleniyoruz; Ev işçileri işçidir ve hakları vardır. Derhal ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın ve insana yakışır iş koşullarına kavuşması için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın" dedi. Camdan düşerek hayatını kaybeden onlarca ev işçisine tanık olduklarını, hayatını sakatlanarak devam ettirmek zorunda olan kadınların olduğunu ve pek çoğunun menüsküs, bel fıtığı, astım, alerji gibi çok çeşitli meslek hastalıklarıyla yaşamak zorunda kaldığını dile getiren Karasu, "Ev işçileri olarak genellikle kayıt-dışı çalıştırıldığımızdan emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenlik haklarından ve kriz dönemlerinde işsizlik, kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümlerden yararlanamıyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'GÖÇMEN İŞÇİLER AĞIR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR'
Karasu, göçmen ev işçilerinin koşullarına ilişkin ise şunları söyledi: "Göçmen ev işçileri ağır koşulları altında çalışmakta, kâğıtsız çalışma, pasaportlarına el konması, işverene bağımlı istihdam gibi nedenlerle seslerini yükseltememektedirler. İş cinayeti, cinsel istismar, mobing ve şiddete maruz kaldıklarında korumaya sahip değildirler. Bir milletvekilinin evinde şüpheli şekilde ölen Nadira Kadirova cinayetinde olduğu gibi göçmen ev işçilerine karşı işlenen suçlar örtbas edilmekte, cezasız kalmaktadır.  Göçmen Ev işçileri insana yakışır iş koşulları sağlanmalıdır."

'TALEPLERİMİZ TÜM KAYIT DIŞI ÇALIŞAN İŞÇİLERİN TALEBİDİR'
Ev işçilerinin örgütlenmesinin önündeki engellerin derhal kaldırılmasını isteyen Karasu, "Bugün dünyada ev işçileri sokakta taleplerini haykırıyor. Hala birçoğumuz iş güvenliğinden yoksun ve kayıt dışı çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye ILO'nun C 189 nolu ''ev işçilerine insana yakışır iş sözleşmesi''ni hala imzalamadı. Buradan bir kez daha sesleniyoruz ILO C 189 imzalansın! İmece Ev İşçileri Sendikası olarak; taleplerimiz 'bütün kayıt dışı çalışan işçilerin talebidir' diyoruz ve herkesi bu sese ortak olmaya davet ediyoruz. Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın! ILO C-189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi ivedilikle imzalansın! Ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hakkı istiyoruz" taleplerini sıraladı. 
Eylem sloganlarla sona erdi.