ETF işçileri: Tüm işçiler örgütlenmeli
79 gün süren çadır direnişiyle patron Sanem Dikmen'in mallarına tedbir kararı konulmasını sağlayan ETF işçileri, çadır direnişlerini sonlandırdı. Bu direnişin kendilerine çok şey kattığını kaydeden kadın işçiler, hem evde hem de sahada iki direniş sergilediklerini, ailelerini de örgütlediklerini kaydetti. En önemlisi haklarını nasıl kazanacaklarını ve örgütlü mücadelenini önemini öğrendiklerini kaydeden kadın işçiler, örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Tuzla'da bulunan ETF tekstil fabrikasının kapatılmasıyla emek düşmanı patron Sanem Dikmen tarafından hakları gasp edilen ETF işçileri 79 gün boyunca fabrika önüne kurduğu çadırda direndi. Eylemlerini fabrika önüyle de sınırlandırmayan işçiler ETF'nin üretim yaptığı Mavi, Columbia gibi mağazaların önce genel merkezlerinde sonra da AVM'lerde bulunan şubelerinin önünde seslerini yükseltti, halka emeklerinin sömürüldüğünü anlattı buralardan alışveriş yapmamaya çağırdı. Patron Sanem Dikmen'in kapısına da dayanan işçiler haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı.
Direniş süresince polis saldırısı, işkenceli gözaltının yıldıramadığı işçiler 79 günün sonunda Sanem Dikmen'in malvarlığına tedbir kararı konulmasını sağladı. İşçiler fabrika önündeki çadırı kaldırarak direnişi kazanımla sonlandırırken, mücadeleyi ise sürdüreceklerini kaydetti.
ETHA'ya konuşan direnişçi işçilerden Gülşen Balta ve Müzeyyen Tombul; ETF direnişini, direnişin kendilerine kazandırdıklarını ETHA'ya anlattı.
BALTA: BÜYÜK BİR AZİM VE UMUTLA BAŞLADIK
Direnişe büyük bir azim ve umutla başladıklarını kaydeden Gülşen Balta, direnişin kendilerine çok şey kattığını söyledi. "Direniş ne anlama geliyor? Öncelikle yıllarca çalıştık, emek verdik, verdiğimiz emeğin karşılığını alamayınca direniş kararı verdik. Haklarımızı nasıl kazanacağız bunun mücadelesini verdik" diyen Balta, 79 gündür büyük bir mücadele sergilediklerini söyledi.
"İyi ki direnişe çıkmışız. O kadar çok şey öğrendik ki; bir kere örgütlendik. Örgütlenince de büyüdük" diyen Balta, hayatlarının geri kalanında işyerlerinde, sokakta ve her alanda özellikle kadınlar olarak nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrendiklerini vurguladı.
'BU DİRENİŞ HERKESE ÖRNEK OLMALI'
Direniş sayesinde aynı fabrikada çalışan işçiler olarak birbirlerini tanıdıklarını ve yan yana geldiklerini anlatan Balta, "Burada bir kazanım oldu. Patronlar bunu beklemezken biz bunun mücadelesini, azmini gösterdik, kadınlar olarak burada bunun savaşını verdik" ifadelerini kullandı.
Bu direnişin mücadele boyunca yanlarında olan tüm emek dostları ve işçi sınıfına örnek olmasını istediklerini vurgulayan Balta, "Gerçekten korkmasınlar. Mücadele etsinler, haklarının sonuna kadar peşinden gitsinler" diyerek, işçilerin baskı ve tehditlere boyun eğmemesi gerektiğinin altını çizdi.
'KADINLAR OLARAK HEM ÇADIRDA HEM EVDE DİRENDİK'
"Kadınlar olarak aslında biz iki direniş yaşadık: biri çadırda biri kendi evimizde. Çünkü hayatında ilk defa direnişe çıkan arkadaşlarımız oldu, bununla ilgili de mücadele verdik. Çocuklarımızı da örgütledik, eşlerimizi de örgütledik. Bir daha olursa bir daha direniriz" diyen Balta, bu direnişten öğrendikleri deneyimleri hayatlarında gittikleri her yere taşıyacaklarının altını çizdi.
TOMBUL: NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU ÖĞRENDİM
"Kiminle yürüyeceğimizi öğrendim. Birlikte neler başarabileceğimizi öğrendim. Kadınlar olarak ne kadar güçlü olduğumuzu öğrendim" diyen ETF işçisi Müzeyyen Tombul, tedbir kararının iki ay geç de olsa alındığına dikkat çekti. "Çadırı kaldırıyoruz ama sahada mutlaka olacağız, bu başlangıç" ifadelerini kullanan Tombul, direniş olmasaydı kimsenin sendikayı anlatmayacağını söyledi.
'MUTLAKA ÖRGÜTLENİN'
"Kimseye de demezdim sendikacı olun hatta olmayın bile derdim ama şu an mutlaka 'Sendikalı olun, örgütlü olun' diyorum" diyen Tombul, Deriteks Sendikasının bu süreç boyu kendileriyle yan yana olduğunun altını çizdi. Tüm işçilere örgütlenme çağrısı yapan Tombul, "Mutlaka işçiler örgütlensinler. Biz aslında daha güçlüyüz; patronlar bir avuç. Yaşasın örgütlü mücadelemiz" dedi.