19 Eylül 2024 Perşembe

ESP'den Kürt ve işçi düşmanı HD İskender önüne çağrı

Kürt ve işçi düşmanı HD İskender'in İstanbul Havalimanı şubesinde çalışan Kürt işçilere anadilinde konuşması, müzik dinlemesi yasaklandı. Sık sık mobbinge maruz kalan Kürt işçiler, zaten arızalı olan fritözde çıkan yangın bahane edilerek hakaret ve küfürle işten çıkarıldı, ölümle tehdit edildi. ETHA'ya konuşan işçilerden Kalkan, "Anadilimize sahip çıkacağız" dedi. ESP İstanbul İl Örgütü de 16 Ağustos Cuma günü saat 15.00'te HD İskender önünde eyleme çağırdı. 

Kürtlerin anadiline yönelik saldırılar sürüyor. İstanbul Havalimanı'ndaki HD İskender'de çalışan Kürt işçilerin Kürtçe konuşması, Kürtçe müzik dinlemesi yasalandı, Kürt işçiler fritözde çıkan yangın bahane edilerek işten çıkarıldı, ölümle tehdit edildi. 

'KÜRTÇE KONUŞMAK, KÜRTÇE MÜZİK DİNLEMEK YASAK'
İşten atılan işçilerden Mehmet Kalkan ETHA'ya konuştu. İstanbul Havalimanı'naki HD İskender açıldığından beri (4 yıl) orada çalıştığını aktaran Kalkan, "En başından bu yana Kürtçe konuşmamızı engelliyorlardı. Ama işimizden, ekmeğimizden olmak istemediğimiz için sesimizi çıkarmadık. Baş başa kaldığımızda konuşuyorduk" dedi. 

'ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ, KÜFÜR VE HAKARET ETTİ'
İşten atıldıkları güne ilişkin ise Kalkan, işlerini bitirdikten sonra molaya çıktıklarını ve o sırada zaten arızalı olan fritözün alev aldığını aktardı. İtfaiyenin yangını söndürdüğünü ve sabah vardiyasında tutanak tutulduğunu söyleyen Kalkan, "06.30 gibi vardiyayı teslim etmeden gece vardiyasındaki müdürleri eve gönderdiler. Biz de eve geçecektik 'siz kalın' dediler. Ardından da ustabaşı işten çıkardı. Ölümle tehdit etti, affedersin küfür etti, hakaret etti" dedi. 

'ANADİLİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Kalkan, son olarak şunları söyledi: "Anadilimize sahip çıkacağız, olduğumuzdan beri bu dili konuşuyoruz. Birisinin gelip o dille konuşma demesi bize hakarettir. Nasıl orada siparişleri İngilizce başka dille alıyorsa Kürtçe'ye de saygı duymaları lazım."

RESTORAN MÜDÜRÜ: KÜRTÇE KONUŞULMASINI İSTEMİYORUZ
"Tüm Kürtleri buradan kovacağım, bizim Kürtlere ihtiyacımız yok. Kürtleri burada barındırmayacağız" diyen restoran müdürü N.E. , Mezopotamya Ajansı'na "Biz sadece müşterilerin yanında Kürtçe konuşulmasını istemiyoruz. Benim yanımda konuşmalarını da istemiyorum çünkü anlamıyorum" yanıtı verdi.

ESP'DEN KÜRT VE İŞÇİ DÜŞMANI HD İSKENDER ÖNÜNE ÇAĞRI
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, Kürtçe konuşan işçilere mobbing uygulayarak işten atan Arnavutköy'deki İstanbul Havalimanında bulunan HD İskender önünde açıklama yapacaklarını duyurdu. Sosyalistler, Kürt ve işçi düşmanı HD İskender önünde 16 Ağustos Cuma günü saat 15.00'te yapılacak eyleme çağırdı.