22 Eylül 2024 Pazar

ESP Kürdistan: Zimanê me; hebûn, nasname û rûmeta me ye

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'ne ilişkin yazılı bir açıklama yapan ESP Kürdistan, "Dünya halklarının '21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'nü kutluyor, sömürgeciliğe, inkar ve asimilasyona, uluslar ve diller üzerindeki yasaklara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısını yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'ne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1999 yılında aldığı kararla 21 Şubat gününü, 'Uluslararası Anadili Günü' olarak kabul etmiştir. Bengal (Bangladeş) halkının ve gençliğinin 20. yüzyılın ortalarında verdiği anadil mücadelesi sırasında katledilen tıp öğrencilerinin anısına kabul edilen bu kararla birlikte 25 yıldır kutlanmaktadır.

Dil sadece iletişim aracı değildir. İnsanın toplumsal bir varlık haline gelmesinde hem önemli bir faktör ve hem de bu toplumsallaşmanın başlıca taşıyıcısı olmuştur. İnsanlık tarihi, binlerce dilin varlığına tanıklık etmiştir. Kimisi hala varlığını korurken kimisi işgalci savaşlarla, yıkımlarla, asimilasyonun sayısız biçimiyle yeryüzünden tamamen silinmiştir. Ki silinen sadece bu toplumsallık değil, halkların tarihi, kültürü ve belleği olmuştur.

'MİLYONLARIN ANADİLİ HALA 'BİLİNMEYEN DİL' SAYILIYOR'
Ve bugün UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre, dünyada 3 bine yakın, yaşadığımız coğrafyada ise yaklaşık 20 dil yok olmanın eşliğindedir. Oysa dillerin ölümü insanlığın ölümüdür. Savaşlar, asimilasyon ve sömürgecilik dünyayı diller mezarlığına çevirmiştir.

Dünyada bugün sömürgecilik ve asimilasyon gerçeğinin en çıplak biçimde yaşandığı coğrafyalardan biri de şüphesiz Kürdistan'dır. Dilimiz (ve dolayısıyla varlığımız) sömürgeci ve asimilasyoncu bir cendere içindedir. Dilimiz de varlığımız gibi yok sayılmakta, milyonların anadili hala resmi tutanaklarda 'bilinmeyen dil' olarak kayda geçmektedir.

'İNKAR VE ASİMİLASYONA KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM'
Bugünkü faşist şeflik rejiminin de, halkımıza dönük inkarcı ve asimilasyoncu seleflerinden zerre farkı yoktur. Tek farkı başta Amed olmak üzere, Kürdistan kentlerine yolları düştüğünde siyasi rant için ikiyüzlüce ve eğreti biçimde ezberledikleri bir iki Kürtçe selamlama sözcüğüdür. Gerçek ise, kapısına kilit vurulan Kürtçe eğitim kurumları, Kürt basını, kollarına kelepçe vurulan, hapse atılan Kürt gazetecileri, Türkçe bilmediği ve anadilinde sağlık hizmeti alamadığı için tedavi edilmeyen yaşlılarımızdır.

Bu vesileyle başta yok sayılan halklar olmak üzere, dünya halklarının '21 Şubat Uluslararası Anadil Günü'nü kutluyor, sömürgeciliğe, inkar ve asimilasyona, uluslar ve diller üzerindeki yasaklara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısını yineliyoruz.

Bijî roja zimanê zikmakî ya navneteweyî! Li hemberî înkar û asîmîlasyonê zimanê me rûmeta me ye!"