19 Eylül 2024 Perşembe

ESP: Fındık alım fiyatı en az 195 lira olmalı

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, belirlenen fındık alım fiyatına tepki gösterdi. Fındık alım fiyatının kilogramda en az 195 TL olması gerektiği belirtilen ESP açıklamasında, "Tarımda şirketlerin egemenliği için çalışan bu sistemi altüst etmek, emeğimize sahip çıkmak için tek yol örgütlü mücadeledir" denildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 2024 yılı için belirlenen fındık alım fiyatına tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan ESP, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı fındık alım fiyatlarını; levant kalite fındık 133 TL, Giresun kalite fındık 135 TL olarak açıkladı. Siyasi iktidar TMO’yu, tüccarlar ve şirketler lehine piyasayı düzenleme görevini yapan bir kuruma dönüştürmüştür. Çiftçi-Sen tarafından yapılan hesaplamaya göre fındığın ortalama maliyeti 124,5 kg/TL'dir. Fındık maliyet fiyatı üzerine yüzde 25 kar payı ve yüksek enflasyon oranından dolayı en az yüzde 25 refah payı eklenerek alım/satım referans kilogram fiyatı en az 195 TL olmalıdır" denildi.

Sermayenin iktidarı AKP'nin, işçileri asgari ücrete mahkum ederek şirketlerin karlarını garanti altına aldığı belirtilen ESP açıklamasında, "Yüzde 70'e yakın oranla üretimin gerçekleştiği fındıkta da üreticiyi yerel tüccarlara ve İtalyan Ferrero tekeline mahkum etmektedir. Fındık ülkesinde sadece fındık üreticileri mağdur edilmiyor, onlarla birlikte en sağlıklı besin maddeleri arasında olan fındık ve fındık yağını fahiş fiyatlardan dolayı edinemeyen halkımız da mağdur ediliyor. Tarımda şirketlerin egemenliği için çalışan bu sistemi altüst etmek, emeğimize sahip çıkmak için tek yol örgütlü mücadeledir" ifadelerine yer verildi.