20 Eylül 2024 Cuma

ESP duruşma öncesinde sosyalistlerin tahliyesini istedi

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, tutuklu yargılanan altı sosyalistin duruşması öncesinde İstanbul Adliyesi önünde eylem yaparak serbest bırakılmalarını talep etti. Sıtkı Güngör, Ali Deniz Esen, Boran Atıcı, Eren Bulut, Narin Duru ve Ali Sönmez Kayar İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyeleri, beş aydır tutuklu olan ESP Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Güngör, SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen, Boran Atıcı, Eren Bulut, Narin Duru ve muhabirimiz Ali Sönmez Kayar'ın serbest bırakılmasını istedi. Tutuklu sosyalistlerin duruşması öncesinde adliye önünde açıklama yapan ESP'liler, özgürlük, eşitlik ve demokrasi için mücadele etmenin suç olmadığını belirtti.
 
"Sosyalistlere özgürlük" pankartının açıldığı eyleme HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, Suruç Aileleri, HDK, SKM üyeleri katıldı. Eylemde ESP adına konuşma yapan Şahin Tümüklü, "Bugün, yaklaşık beş aydır tutuklu olan başta genel başkan yardımcımız Sıtkı Güngör olmak üzere altı sosyalistin mahkemesi için buradayız. Mahkemenin suçlamaları, partimizin programı çerçevesinde yaptığımız etkinliklerin, kampanyaların, dağıttığımız bildirilerin suç sayılmaya, kriminalize edilmeye çalışılmasının bir ürünüdür." dedi.
 
Arkadaşlarının 1 Mayıs'a ve grevlere katılmakla suçlandığını söyleyen Tümüklü, "Evet biz bu suçu işliyoruz. İşçi sınıfını örgütlemeye devam edeceğiz. İşçi sınıfının ekonomik, sosyal ve siyasal hakları ve gelecek düşü için örgütlenmeye devam edeceğiz. 8 Mart'a katıldığımız kadın cinayetlerini protesto ettiğimiz için suçlanıyoruz. Evet tacize, tecavüze ve bunları koruyan devlet anlayışına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Eğitimin paralılaştırılmasına, gericileştirilmesine karşı mücadele eden gençliğin eylemlerine katılmamız suç gibi gösteriliyor. Gençliğin mücadelesi meşrudur, yerindedir ve gereklidir çünkü özgür, eşit ve demokratik bir Türkiye için bilimsel, anadilde, özgür bir eğitim istiyoruz. Bunun mücadelesini veren geçlerin yanında olmaya devam edeceğiz. IŞİD barbarlığına ve Ortadoğu'nun kan gölüne çevrilmesine karşı mücadele yürüten bu uğurda bedel ödeyen, şehit düşen insanların mezar başı anmalarına, taziyelerine katılmamız suç gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bütün dünyanın suç örgütü olarak gördüğü DAİŞ karanlığına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Emperyalizme karşı, sömürgeciliğe karşı, savaşa karşı mücadele edenlerin yanında olmaya, onları anmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
 
Açıklama, "Biz sosyalistler olarak eşit, özgür bir Türkiye istiyoruz. Bu mücadeleyi örgütlerken baskılara, kaçırmalara, gözaltılara, tutuklamalara uğruyoruz ama biz bundan korkmuyoruz, yılmıyoruz. Bugün ülkemizin içinden geçtiği faşizm koşullarında en küçük hak için bile dövüşmek zorundayız. Biz bu dövüşe varız. OHAL rejimine, baskıcı, yasakçı zihniyete karşı mücadelemiz devam edecek." denilerek sonlandırıldı.
 
"ESP umuttur, umut dimdik ayakta. Sosyalistlere özgürlük" yazılı pankartın açıldığı eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu üye ve temsilcilerinin yanı sıra DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı da katılarak destek verdi.