3 Ekim 2024 Perşembe

Eskişehir'de zam protestosu: İşçilerle halkın öfkesi meydanlarda buluştu

Eskişehir'de halk zamların geri çekilmesi için yürüyüş düzenledi. Polisin yürüyüşü engellemek için kurduğu barikata yüklenen halk, zamlar geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Eylemde süren işçi direnişlerine dikkat çekilerek, işçilerle halkın öfkesinin sokaklarda buluştuğu vurgulandı.

Zamlara karşı halkın öfkesi kitlesel sokak eylemleriyle sürüyor. Eskişehir'de yüzlerce kişi "Zamlar geri alınsın" diyerek sokağa çıktı.

"Susma haykır zamlar geri alınsın", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Hükümet istifa" sloganlarını atan kitle, önce Adalar Migros'a yürümek istedi. Migros depo işçilerinin işten atılmasına karşı Migros önüne siyah çelenk bırakmak isteyen kitle, ardında Hamamyolu Yediler Parkı'na yürüyüş düzenleyecekti.

Toplanma alanını abluka altına alan polis, yürüyüşü engellemek istedi. Kısa bir yürüyüş yapan kitlenin önü barikatlarla kapatıldı. Halk polis barikatına yüklenerek aştı, bir süre daha yürüdü. Bu kez kalkanlı polisler halkın önüne adeta etten duvar ördü.

Yürümekte kararlı olduklarını belirten kitle sık sık "Barikatı aç yürüyüş başlasın" sloganını attı. ‘Eskişehir Valiliğinden izin alınmadığı' bahanesiyle yürüyüşe izin verilmediğini söyleyen polise tepki gösteren Eskişehir halkı, uzun süre yaşanan arbedenin ardından açıklama yaptı.

Elektrik ve doğalgaz faturalarını yakan Eskişehirliler adına basın metnini, Renta metal işçisi Selime Orcan okudu.

Bu zamlarla yaşanmayacağını belirten Orcan, "Enflasyon altında ezilen, maaş ve ücretleri yoksulluk sınırının altında kalan bizlerin bu faturaları ödeme imkanı yoktur. Kış şartlarında geçinemeyenler olarak artık yeter diyoruz" dedi.

Zamların geri alınması gerektiğini kaydeden Orcan, "Soğuktan donmak istemiyoruz, evlerimizde battaniyeler ile oturmak zorunda değiliz. Ülkenin dört bir yanında geçinemeyen ve faturalarını ödeyemeyen yurttaşların sesi duyulmaktadır. Biz de Eskişehir'den sesimizi duyurmak için buradayız" diye konuştu.

Sefalet ücretlerine teslim olmak istemeyen işçilerin direnişleriyle fahiş zamlara karşı çıkan halkın öfkesinin meydanlarda buluştuğunu vurgulayan Orcan, Eskişehir halkına şu çağrıda bulundu: "Zamlara karşı duralım, sesimizi duyuralım, zamları hep birlikte geri aldıralım."

Orcan, zamlar geri alınıncaya kadar Eskişehir halkı olarak mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Antalya'da Emek ve Demokrasi Güçleri Migros önünde eylem yaparak zamların geri çekilmesini istedi.