19 Eylül 2024 Perşembe

'Eskişehir İliç olmasın'

"Eskişehir İliç olmasın" diyen ekolojistler Cengiz Holding'in Eskişehir'de yapmak istediği siyanürlü altın madeni projesine karşı mücadele ediyor. Ekolojistler gece boyu köyleri dolaştı ve halk buluşmaları düzenledi, Cengiz Holding'in doğa ve emek sömürüsünü anlattı. Bu sabah, 09.45'te yapılacak halk toplantısı öncesi jandarma alanı ablukaya aldı, GBT adı altında tacize başladı. 

Cengiz Holding'in Eskişehir'deki siyanürlü altın maden projesi için Alpagut mahallesinde "halkın katılımı" toplantısı yapılacak. Doğa katliamlarıyla bilinen Cengiz Holding'in karı uğruna Eskişehir'in havasının, suyunun, topraklarının kirletilmesine karşı çıkanlar, "Eskişehir İliç olmasın" diyerek günlerdir toplantıyı yaptırmamak için hazırlanıyor. 

GECE BOYU KÖYLERDE MADENE KARŞI HALK BULUŞMALARI DÜZENLENDİ
Alpagut Atalan'da Madene Hayır Platformu, dün gece köyleri dolaşarak neden madene karşı olmak gerektiğini anlattı. Alpagut, İnhisar, Tarpak ve Mihalgazi'de halk toplantıları gerçekleştirdi. 

'CENGİZ BİZİ TOPRAKLARIMIZDAN EDECEK'
Halk toplantılarında, "Cengiz Holding'i çok iyi tanıyoruz. Her zaman yaptığı bir şey var. Maden projesi başlattıkları köylere uzunca zaman önce gidiyorlar. Köyde yaşayanlarla buluşup, yalan söylüyor, vaatte bulunuyorlar. Geziler düzenliyorlar. Bilgiyi saptırmak, yanıltmak için kurgulanan yalanları diziyorlar. Cengiz Holding'in tarif ettiği istihdam, zenginleşme, refah yaşamayacağız. Burada yaşayacağımız şey havamızın, toprağımızın, doğamızın tamamıyle katledilmesi, yok edilmesi. Sizler bu topraklarda yaşıyorsunuz, üreten sizsiniz. Bu toprakların sahibi sizsiniz. Cengiz Holding gibi birileri geliyor, servetlerinin üzerine servet katmak için bizi toprağımızdan ediyor. Yaşanacak şey açıktır. Tarım, hayvancılık bitecek, bir dizi salgın, ölümcül hastalık yaşanacak. Yıllardır yaşadığımız topraklardan göç etmek zorunda kalacağız" denildi. 

JANDARMA YİNE ŞİRKETE BARİKAT OLDU
Gece boyu süren halk buluşmalarının ardından halk 09.45'teki halk toplantısına dur demek için ekolojistler Alpagut'ta buluşmaya çalışıyor. Farklı noktalardan gelen halk yoğun jandarma yığınağı ve GBT adı altında tacize maruz kalıyor.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ: BİZ BU MANZARALARA ALIŞIĞIZ
Alpagut Mahallesi'nde Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madenine ilişkin ÇED raporu bilgilendirme toplantısı halk tarafından protesto ediliyor. Toplantının yapılacağı alan polis tarafından kuşatmaya alınırken çok sayıda kişi ıslıklarla, dövizlerle, "Cengiz defol" sloganıyla altın madeni projesini protesto ediyor.

Kendisini protesto eden halka parmak sallayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, madenin doğaya hiçbir zarar getirmeyeceğini savundu. "Biz bu manzaralara alışığız. Sakinleşeceksiniz, sakin olacaksınız, ben devletin il müdürüyüm" ifadelerini kullanan Çelik'in konuşmasına da izin verilmedi. Çelik, alandaki CHP milletvekillerine de "Devlete hakaret ediyorsunuz, devletin müdürüne hakaret ediyorsunuz" dedi.

Halk, toplantının bitirilmesi için sloganlar attı. AKP'li Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün'ün konuşması da halk tarafından protesto edildi.

ŞİRKET MÜHENDİSİ KÖYLÜYÜ  ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ
Öte yandan Cengiz Holding mühendisinin, siyanürlü madene karşı çıkan bir köylüyü ölümle tehdit ettiği ortaya çıktı. Bilgilendirme toplantısı sırasında söz alan yaşlı bir kişi, şirketin mühendisinin kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi. İsmi öğrenilemeyen mühendisi işaret eden köylü, şirket yetkilileri tarafından susturulmaya çalışılırken halk da yuhalayarak tepki gösterdi.