21 Eylül 2024 Cumartesi

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakim karşısına çıktı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016 seçimleri sürecinde kendisi hakkında olumsuz bilgi sahibi kişilere "sus payı ödediği" ve bu esnada evrakta sahtecilik, iş kayıtlarını tahrif, yalan beyanda bulunduğu suçlamalarıyla hakim karşısına çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinde ilk kez eski bir ABD Başkanı hakim karşısına çıktı. Eski ABD Başkanı Donald Trump, porno yıldızı Stormy Daniels'la cinsel ilişki sonrası "sus payı" ödemesiyle ilgili yargılanmaya başladı. Hakkındaki suçlamalar nedeniyle Manhattan mahkemesine giderek teslim olan ve hakim karşısına çıkan Trump, Manhattan Başsavcılığının kendisine yönelttiği suçlamaları reddederek mahkemeden ayrıldı. 

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump'ın 2016 seçimleri döneminde avukatı Michael Cohen'e yaptığı ödemelere ilişkin iş kayıtlarını tahrif etmekle ilgili 34 ağır suç işlediği kararına vardıklarını söyledi. Trump hakkında kapsamlı bir soruşturma yürüttüklerini dile getiren Bragg, Trump'ın Federal Seçim Yasası sınırını ihlal ettiğini belirtti.

Başsavcı, "New York Eyaleti yasalarına göre, dolandırmak ve başka bir suçu gizlemek amacıyla ticari kayıtlarda tahrifat yapmak ağır bir suçtur" dedi. Bragg, Trump'ın, "önceki yıl işlenen gerçek suçları örtbas etmek amacıyla" 2017'de Cohen'e hayali hukuk hizmetleri için ödeme yaptığını ifade etti.

Trump'ın seçimi kazanmak için hakkındaki olumsuz bilgileri bastırmak üzere çeşitli kişilere ödeme yaptığını dile getiren Bragg, söz konusu ödemeler için paravan şirketler kurulduğunu dile getirdi. Başsavcı, ABD başkanlık seçimlerine iki haftadan az bir süre kala Michael Cohen'in Daniels'in avukatlarına yaptığı 130 bin dolar ödemeyle "seçmenlerin bilgisine zarar verildiğini" söyledi. Başsavcı sözlerini, "Bugün herkesin kanun önünde eşit olmasını sağlama konusundaki ciddi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Hiçbir miktar para ve hiçbir güç, bu kalıcı Amerikan ilkesini değiştirmez" diyerek tamamladı.