2 Ekim 2024 Çarşamba

Eşbaşkan Demir'in davasında yetkisizlik kararı

Yerine kayyum atanarak görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir hakkında açılan davada yetkisizlik kararı verildi. Dosya Batman'a gönderildi.

Görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkan Mehmet Demir hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, yetkisizlik kararıyla Batman'a gönderildi.

Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, 23 Mart 2020'de evine yapılan baskınla gözaltına alınmış, ardından da İçişleri Bakanlığı kararıyla yerine kayyum atanmıştı. Serbest bırakılan Demir, 27 Temmuz günü bu kez Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, sunulduğu Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ilk önce iade edildi. Mahkemenin talebi üzerine savcılık, Demir, hakkında daha önce açılan ve "takipsizlik" kararı verilen dosyalara itiraz etmesinin ardından iddianameyi yeniden mahkemeye gönderdi. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez de yetkisizlik kararı vererek dosyayı Batman Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Dava dosyasının hangi mahkemede görüleceği önümüzdeki günlerde belirlendikten sonra duruşma tarihine karar verilecek.

ETKİNLİKLER VE EŞBAŞKANLIK SUÇLAMASI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) düzenlemiş olduğu etkinliklere ve adaylığı sürecinde seçim çalışmalarına katılması, DTK delegesi olduğu ve belediyeyi eşbaşkanlık modeliyle yönettiği gerekçesiyle Demir hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.