21 Eylül 2024 Cumartesi

Esad'dan Erdoğan'a görüşmesinin şartı: Suriye'den Türk askerlerinin çekilmesi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dörtlü zirve öncesi Kremlin'de Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki devlet başkanının görüşmelerinde Şam-Ankara ilişkileri, Türk devletinin Suriye'de askeri varlığı ve çetelere verdiği destek, Suriye'deki siyasi durumun ele alındığı kamuoyuna yansıdı. İki ülke devlet başkanına savunma ve dışişleri bakanları da eşlik etti. Esad, görüşme sonrası açıklamasında Ankara-Şam görüşmesinin şartı olarak, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığının sonlandırılmasını gösterdi. Esad'ın bu açıklamaları sonrası bugün yapılması düşünülen Rusya, Suriye, Türkiye, İran görüşmelerinin "teknik nedenlerle ertelendiği" duyuruldu.

Suriye Başkanı Beşar Esad resmi ziyarette bulunduğu Rusya'da Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi sonrası Putin, depremden etkilenen Suriye'ye ekonomik desteklerinin süreceğini kaydetti. Putin "Her şeye rağmen, ilişkilerimiz, ekonomi alanında da gelişiyor. Geçen yıl ikili ticaret hacminin yüzde 7 arttığı kaydedildi" dedi.

Putin Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına ilişkin ise şunları söyledi: "Ortak çabalarımız ve Rusya Silahlı Kuvvetlerinin katkıları sayesinde Suriye'de uluslararası terörle mücadelede önemli sonuçlar elde edildi. Bu ülkedeki siyasi, sosyal ve ekonomik durumun istikrara kavuşturulmasını mümkün kılıyor."

İki ülke liderinin görüşmesinde Şam-Ankara ilişkilerinin de ele alındığı kamuoyuna yansıdı.

Putin ve Esad'ın görüşmesine, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas katıldı. Her iki ülke dışişleri bakanları ve Savunma Bakanları da ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdi.

ESAD'DAN ERDOĞANA UYARI 'TÜRKİYE TERÖRİZME VERDİĞİ DESTEĞİ KESMELİ'
Rusya ve Suriye görüşmesi sonrası Esad'ın faşist Erdoğan ile görüşmesi bekleniyordu. İkili görüşme arkasından basına açıklama yapan Esad faşist şef Erdoğan ile görüşme olasılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Esad, Erdoğan ile görüşmesinin koşulu olarak "Suriye'den askerlerin çekilmesi" şartını yineledi. Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu ancak bunun için Türkiye'nin askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekmesini şart koşarak işgalci Türk devletinin "terörizme verdiği tüm desteği kesmesi" gerektiğini de söyledi.
Esad şu değerlendirmede bulundu: "Suriye'deki savaşın nihai olarak sona ermesine yol açmayacaksa, böyle bir toplantının ne yararı olabilir."

Ukrayna-Rusya savaşında Rusya'ya desteğini sürdüreceğini belirten Esad, "Suriye'lilerin çoğunun Rusya'nın Ukrayna operasyonunu desteklediğini" iddia etti. Rusya'nın Suriye'deki varlığını devam etmesi gerektiğini kaydeden Esad, Rus ordusun Suriye'deki varlığının geçici, "terörle mücadeleye odaklı olmaması" gerektiğini aktardı. Esad'ın kamuoyuna yansıyan bu açıklamaları ardından bugün için planlanan Suriye, Türkiye, İran ve Rusya savunma heyetleri görüşmesinin "teknik nedenlerle" ertelendiği duyuruldu.