21 Eylül 2024 Cumartesi

Esad depremden 11 gün sonra konuştu: Yetersiz kaldık

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Maraş merkezli depremlerin üzerinden 11 gün geçtikten sonra açıklama yaptı. 6 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Esad, müdahalede yetersiz kaldıklarını itiraf etti.

Maraş merkezli depremlerin etkilediği Suriye'de yaklaşık 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Depremin 11. gününde açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir yandan müdahalede yetersiz kaldıklarını itiraf etti, diğer yandan ambargoya işaret ederek "kaynaklarımız yetmedi" dedi.

Savaşın ulusal kaynakları tükettiğini belirten Esad, "Hem savaş ve abluka nedeniyle hem de Suriye’nin iki buçuk asırdır yıkıcı depremlerin yaşandığı bir bölge olmaması nedeniyle, toplumumuzun bireyleri ve kurumlarıyla yapabildikleri de mevcut imkanların çok ötesindeydi" ifadelerini kullandı.

Esad, "Afetin ilk saatlerinden itibaren yanımızda olan tüm Arap kardeşlerimize, dostlarımıza, ayni ve saha yardımlarına teşekkür etmekten kendimizi alamıyoruz" dedi.

Depremden en az etkilenen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, hem Türk devleti ve bağlı çetelerinin bulunduğu bölgelere hem de Şam yönetiminin kontrolü altındaki bölgelere yardım kampanyası başlatmış, ancak sınır kapıları uzun süre kapalı tutularak tırların ulaşması engellenmişti.

Birleşmiş Milletler, depremlerden 9 milyon Suriyelinin etkilendiğini duyurarak önümüzdeki üç ay içindeki acil insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için 400 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmuştu.