23 Kasım 2024 Cumartesi

'Erkekliğe karşı direnmek gerek'

Uçan Süpürge Vakfı'nın düzenlediği, ?Farklı bir erkeklik umut edilebilir mi?? panelinde konuşan Murat Göç, ?Erkekliğe karşı direnmek gerek? dedi.
Uçan Süpürge Vakfı, “Farklı bir erkeklik umut edilebilir mi?” paneli düzenledi. 
 
Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen panele oyuncu Mert Fırat, Eleştirel Erkeklik İnisiyatifi’nden Murat Göç ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Atilla Barutçu konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelin moderatörü Funda Şenol Cantek, “Eğer erki sorgulamak istiyorsak en başta erkekliği sorgulamak zorundayız. Eril kültür hepimizin düşmanı. ‘Erkeklik en çok erkekleri ezer’ diye söz var ya gerçekten öyle. Erkeklerin de bununla mücadele etmesi lazım” diyerek paneli açtı.
 
Gazete Duvar'ın haberine göre, ilk olarak söz alan Yard. Doç. Dr. Murat Göç, "Erkeklik çoğu insan tarafından cinsel performans üzerinden tanımlanıyor. Cinsel performansa dayalı toplumsal cinsiyet tanımı son derece sıkıntılıdır” dedi. Türkiye toplumunda erkekliğin sünnetle başladığını belirten Göç, “Pipisini kesmek için milyarlar harcıyorsanız ‘benim pipim çok değerli’ diyecek. Pipisi iş görmeyince hiddetlenecek, öfkelenecek. Okulda başlıyor erkeklik, oyuncaklarda başlıyor. Türkiye’de okullar militarist yapıda örgütlenmiştir. Uygun adım yürümeye alıştırırlar, üniforma giyerler. Okuldan itibaren çocuk erkeklere özellikle itaat etmeyi öğrenir. Şehir yapıları da mekanlar da erkeklere tahsis edilmiş durumdadır. Kadın kahvehaneye, pavyona giremez örneğin” diye konuştu. “Erkekliğe karşı direnmek gerek” diyen Göç, ekledi: “Kadın- erkek- LGBTİ ile bu olacak.”
 
EGEMEN ERKEKLİK KADINI AŞAĞILAYARAK YÜCELTİLİYOR
 
Atilla Barutçu ise ‘Babalık Performansı’ üzerine konuştu. “Hegomonik erkeklik Türkiye’de erkeğe neyi dayatıyor” sorusunu yanıtlayarak konuşmasına başlayan Barutçu, “Sünneti önemsiyorum. Penisin iktidar simgesi olduğunun çocuğa dayatıldığı ilk şey sünnettir. Askerlik örneğin daha yetişkin erkeğin maruz kaldığı bir şeydir. Çocuğun penise sahip olduğu için kendisini bir şey sandığı durum ortaya çıkıyor. Sağlık ve dini boyutuna girmeyeceğim ama sünnetin eleştirilmesi gerekiyor. Bugün sünnet erkeğe erkeklik katmak için yapılıyor” dedi.
 
Egemen erkeklik formunun kadını sürekli aşağılanması ile yüceltildiğini savunan Barutçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Babalık da erkekliğin üretilmesinde en kilit rolü üstleniyor. Babalığı dönüştürme adına yapılan her çalışma erkekliği dönüştürmek adına yararlı olacaktır. Erkeğin dönüşmesinde, erkekliğin sabit bir şey olmadığını akılda tutar, kültürün içinde üretildiğini bilirsek değişimin de mümkün olduğu görülebiliriz. Kendi erkekliğimizden rahatsız olup bir şeyleri dönüştürmek adına çalışmalıyız.”
 
'ERKEKLERİ DEĞİŞTİRMEK DERDİNDEYİZ'
 
Anne ve babasının küçük yaşta ayrılmasının ardından annesiyle kadınların aktif olduğu bir hayatın içerisinde büyüdüğünü söyleyen oyuncu Mert Fırat, yakında açılacak olan Yanındayız Derneği’nin amaçları hakkında bilgi verdi: “Partner olarak adlandırdığımız çevremizdeki erkekleri bir nebze geliştirmek ve değiştirmek derdindeyiz. Bire bir temastan başlayıp toplumun geneline yaymayı hedefliyoruz. Kadın yoksa bir çalışmanın içerisinde muhakkak eksiktir. Erkekliğin imkansız iktidar olduğunu çocukken anladım. Bundan sonra da kurduğum bütün işler içerisinde kadın sayısı fazlaydı."