20 Eylül 2024 Cuma

'Erkek iktidarınızı yıkacağız'

Hiranur Vakfı başkanının kızını yıllarca cinsel saldırıya maruz bırakması, erkek devletin saldırıyı yıllarca saklamasına karşı kadınlar birçok kentte sokağa çıktı. Cemaat ve tarikatlarda yaşanan çocuk istismarına tepki gösterilen eylemlerde, "Çürümüş erkek iktidarınızı yıkacağız" denildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla çok sayıda kentte sokağa çıkan kadınlar, Eskişehir, Mersin, Hatay, Bursa, Balıkesir, Samsun, Bodrum'da yaptıkları eylemlerde, çocuk istismarının önünü açan çürümüş erkek iktidarı yıkacaklarını haykırdı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar, tarikat ve cemaatlerin işlediği suçların hasıraltı edilmeye ve suçların münferit bir vaka olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti. Açıklamanın devamında "Diyanetten, Bakanlıklardan ve hükümetten gelen son açıklamalar adeta malumun ilamı niteliğindedir. Ancak bizler çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyeceğimizi bir kere daha haykırmak istiyoruz. Çocukları ve kadınları koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan, failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden, tarikatların güdümündeki siyasi iktidar; yaşanan tüm bu suçların ortağıdır. Bizlere dayatmaya çalıştığınız gerici zihniyeti kabul etmiyoruz! Haklarımızla güven içinde, eşit ve özgür yaşayacağımız hayat mücadelemizi çocuklarımız için laik, eşit ve demokratik bir eğitim, özgür bir dünya mücadelemizle birleştireceğiz! Susmuyoruz, korkmuyoruz, karanlığınıza teslim olmuyoruz" denildi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar Koton önünde bir araya geldi. "AKP elini çocuklardan çek" sloganlarının atıldığı eylemde basın metnini Elmas Kara okudu.

"Tarikat ve cemaatler kapatılsın. İstismarın aklanmasına, üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz" diyen Kara, ülkede çocuk ve kadınların güvende olmadığını, çocuk istismarcıları ile şiddet faillerinin devlet tarafından korunduğuna dikkat çekti. Kara, "Erkekler, aileler, tarikatlar, cemaatler çocukları istismar ederken devlet failleri koruyor. Artık yeter, susmuyoruz! Daha fazla failleri korumanıza, istismarı aklamanıza, çocukların geleceğini karartmanıza izin vermeyeceğiz! Tarikat ve camaatler kapatılsın. Dinci gerici suç ittifakı karşısında eşitlik ve laiklik mücadelesini yükselteceğiz. Çürümüş erkek iktidarınızı yıkacağız" dedi.

HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri de Köprübaşı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla çocuk istismarına tepki gösterdi.

Sevilay Elmas, çocukların cinsel ve fiziksel istismarının, sadece kınama açıklamaları ile geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Ülkede çocuklara yönelik istismar saldırılarının son 10 yılda yüzde 700 arttığını söyleyen Elmas, devletin failleri koruduğuna işaret ederek artık susmayacaklarını vurguladı.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfında ortaya çıkan çocuk istismarının yankıları yurt genelinde sürüyor.

BALIKESİR
Balıkesir Kadın Platformu tarafından Ali Hikmetpaşa Meydanı'nda yapılan açıklamada, "Çocuk istismarını meşrulaştırmaya çalışan, laik ve demokratik bir ülke olduğumuz gerçeğini yok saymaya çalışan zihniyetin karşısında dimdik durduk, duracağız" denildi.

BURSA
Bursa Kadın Platformu da kent merkezindeki Fomara Meydanı'nda bir araya geldi. Kadınlar iktidar eliyle eğitimin dinselleştirildiği bir dönemde tarikat ve cemaatlerin işlediği suçların hasıraltı edildiğine dikkat çekti. Eğitim-Sen Bursa Şubesinin her sene okullarda düzenlediği toplumsal cinsiyet temalı resim yarışmasını yasaklayan iktidarın, çocuklara yönelik istismar saldırılarını cezasız bırakmasının iktidarın yapısını ortaya koyduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığının tarikat ve cemaatlerle imzaladığı protokollerin hatırlatıldığı açıklamada, "6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyoruz! Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, ana dilinde, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

BODRUM
Bodrum Kadın Platformu'nun çağrısıyla Belediye Meydanı'nda toplanan, istismarın aklanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Sorumluların yargılanması için mücadele edeceklerini belirten kadınlar, çocuk istismarına ilişkin davaların takipçisi olacaklarını söyledi.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması da Çiftlik Süleymaniye Geçidi'nde eylem yaptı. "Rızası var" yalanıyla, "aile kurmak kutsaldır", "kültürümüzde/dinimizde var" gibi söylemlerle çocukların zorla evlendirilmesinin cinsel istismar ve suç olduğunun altını çizen kadınlar, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifini hatırlattı, "Mevcut yasaları uygulamayanlar, yasa da Anayasa da yapamazlar" dedi.

Eşitlik ve laiklik karşıtı söylemler ve politikaların karşısında ciddi bir tepkinin verilmemesinin de bu zeminin yaratılmasına katkı sunduğunu ifade eden kadınlar, kadınlara yönelik şiddetin cezasılıkla teşvikinin, şiddete itiraz eden kadınlara yönelen devlet şiddetinin sistematik hale gelen çocuk istismarının sorumluluğunun devlet olduğunu söyledi.