3 Ekim 2024 Perşembe

Erdoğan'ın KDV indirimi fiyatları düşürmeyecek

Halkın zamların geri çekilmesi talebiyle birçok kentte sokaklara çıkmasının ardından önce elektrik faturalarındaki fiyatlandırmada göstermelik değişiklik yapıldı, şimdi de KDV oranları düşürülerek fahiş fiyatların düşürüleceği algısı yaratılmaya çalışılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zamların geri çekilmesi talebiyle sokaklara çıkan halkın tepkilerini azaltmak için göstermelik adımlar atıyor. Elektrik faturalarındaki kademeli fiyatlandırmada sınırlı oynama yapan AKP-MHP iktidarı şimdi de KDV'yi düşürerek fiyatların düşeceği algısı yaratmaya çalışıyor.

Erdoğan bugün katıldığı Türkiye Ekonomi Modeli ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım toplantısında gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldüğünü açıkladı. Erdoğan, kararın yarın Resmi Gazete'de yayınlanacağını söyledi.

Erdoğan aldığı kararı, "Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz" sözleriyle süslemeye çalıştı.

MUSTAFA SÖNMEZ: FİYATLAR DÜŞMEYECEK
Ekonomist Mustafa Sönmez, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun gıda üretim ve ticareti yapan üyelerine yaptığı indirim çağrısını alıntılayarak, "2021'de 123 milyar TL KDV alınmış. Bunun 1/4'ü gıdadan olsa, 27 milyar TL vergi alınmayacak. Hemen fiyatlar mı inecek sanıyorsunuz" diye sordu.

"Başka maliyet artışları gerekçe gösterilerek hiçbir etiket değiştirilmeyecek" diyen Sönmez, "Herkesin kendine göre gerekçeleri var. Elektrik fiyatı çok arttı, misal" ifadelerini kullandı.

DEMİR: FİYATLARA ETKİSİ OLACAĞINI SANMIYORUM
Doç. Dr. Oğuz Demir de twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Fiyatlara etkisi yüzde 6,5... Pazar fiyatlarına etkisi olacağını sanmıyorum. İşlemlerde kayıtlılığın yüksek olduğu market, restoran vs. etkili olacağını sanıyorum. Zaten artan enerji maliyeti fiyatları yakın zamanda yüzde 5-7 arasında arttıracaktı. O sınırlandı. Yani bugün 108 TL fiyatı olan mal enerji maliyeti nedeniyle yakında 119'a çıkacaktı. Şimdi 110 TL'ye çıkacak eğer Cumhurbaşkanının istediği ek yüzde 7 indirimi firmalar yapmazsa" dedi.

KARATEPE: ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA İNDİRİM YOK
İktisatçı Yalçın Karatepe ise, "Gıdada KDV indirimi önemli ancak bunun ne kadarı vatandaşa yansır takip etmek zor. Elektrik ve doğalgaz faturalarında KDV indirimi doğrudan vatandaşın bütçesine yansır. Ama onlarda indirim yok" ifadelerini kullandı.

GÜRSES: ÜRÜNLERİNİZDE YÜZDE KAÇ İNDİRİM YAPACAKSINIZ?
"Enflasyonla mücadele" diye 'en ucuzunu bul' mobil uygulaması ortaya atılıyor. Şaka gibi..." diyen ekonomi yazarı Uğur Gürses ise şunları söyledi: "Faizi indirip kuru patlatıyorsun, akaryakıtı yüzde 35, elektrik fiyatlarını da yüzde 127 yükseltiyorsun, sonra enflasyon Mars'tan inmiş gibi davranıp 'enflasyonla mücadele' diye mobil uygulama tavsiye ediyorsun; şahane ekonomi yönetimi... Ben olsam; salonda alkıştan elleri patlayan iş adamlarına çıkışta tek tek sorarım; ürünlerinizde yüzde kaç indirim yapacaksınız?"