22 Eylül 2024 Pazar

Erdoğan'a göre maden işçilerinin ölümü 'kader'

Soma'da 301 maden işçisinin katledildiği iş cinayetinin ardından "fıtrat" açıklaması yapan Erdoğan, Amasra'daki katliamın ardından "kaderin bir planı vardır" diyerek, işçilerin yerin 300 metre altında katledilmesini meşrulaştırmaya çalıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Amasra madeninde 41 işçinin katledilmesini "kader" olarak nitelendirdi.

KADERİN PLANI!
Katliamın yaşandığı maden ocağına giden Erdoğan, "En son 41'inci işçimize ulaştık o da rahmetli olmuş. Merhumların sayısı 41 olmuş oldu. Patlamanın sorumluları soruşturmayla ortaya çıkacak. Amasra en ileri maden teknolojilerine sahip. Biz kader planına inanmış insanlarız" sözleriyle işçilerin ölümlerini meşrulaştırmaya çalıştı.

AİLELERE KAN PARASI TEKLİF ETTİ
Erdoğan, devlete ait bir madende yaşanan katliamın sorumluluğunu üstlenmek yerine durumu normalleştirmeye çalışırken, diğer yandan ailelere kan parası ödeyerek susturma çabasına girdi. Erdoğan, katliamda yaşamını yitiren işçilerin ailelerine 1 milyon 350 bin lira kan parası önerdi.

Konuşmasının devamında Erdoğan, "500 artı 500 olmak üzere devlet ve ilgili bakanlığımız, bunun yanında sendikamız 200, bunun yanında bir diğer bakanlığımız Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere ailelere bu desteğimizi vermiş olacağız. Devlet olarak yapmamız gereken desteği de Kabine toplantımızda belirleyip bunun adımını da atacağız" sözleriyle Türk-İş'in iktidarla işbirliğine de işaret etti.

SOMA'DA FITRAT DEMİŞTİ
Erdoğan, 2014 yılında 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki maden katliamı için, 1800'ler Avrupa'sında yaşanan maden facialarını örnek göstererek, "Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var" demişti.

Erdoğan, Soma ziyaretinde halkın protestoları dolayısıyla bir markete sığınmış ve burada kendisine tepki gösteren bir kişiye tokat atmıştı.

Erdoğan'ın dönemin Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in de Soma'da bir madenciyi yerde tekmelemesi büyük tepkilere neden olmuştu. Erdoğan bu yıl içinde Yerkel'i, Frankfurt Başkonsolosluğu'na Ticari Ataşe olarak atadı.