4 Ekim 2024 Cuma

Erdal Eren, idam edilişinin 41. yılında anıldı

12 Eylül askeri faşist darbesinin ardından yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, katledilmesinin 41. yılında mezarı başında anıldı.

12 Eylül askeri faşist darbesinin ardından 13 Aralık 1980'de 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, Ercan Koca ve Sinan Suner, Ankara'daki mezarları başında anıldı.

Mezarlığın 2 No'lu Kapısında toplanarak Eren'in mezarına yürüyen kitle, "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganını attı.

KERESTECİOĞLU: FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA OLALIM
Anmada konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Erdal Eren ile aynı yaşlarda olduğu belirterek, o yıllarda Ankara'da çok zorluklar, ölümler mücadeleler yaşadıklarını anlattı. Kerestecioğlu, "Ben istiyorum ki yine yüzbinler olalım, faşizme karşı omuz omuza olalım. O zaman yaptığımız hatalar varsa ders çıkaralım" diye konuştu. Darbelerin sadece askerle yapılmadığını dile getiren Kerestecioğlu, 12 Eylül'ün hala iktidar eliyle sürdüğünü ve buna karşı hep birlikte mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

Devrimci 78'liler Federasyonu Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk de, bugüne kadar iktidara gelen hükümetlerin 12 Eylül ile hesaplaşmak yerine onun nimetlerinden faydalandığını söyledi.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de konuşmasında, Erdal Eren'in mücadelesinin bugün de sürdürüldüğünü belirtti. Emek Gençliği adına konuşan Zehra Kekeç de gençliğin sessiz kalırsa geleceğini kaybedeceğini vurguladı, "Bizler bunu Denizlerden, Erdal'dan öğrendik. Bu yüzden eşit ve özgür bir dünya için Erdal'ın kararlılığını mücadelesini anmalı ve anlamaya çalışmalıyız" dedi.

ERDAL EREN YAŞI BÜYÜTÜLEREK İDAM EDİLDİ
12 Eylül askeri faşist darbesi öncesinde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, bir askeri öldürdüğü bahanesiyle yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980'de idam edildi.

ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP'li bakanı Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu. Suner'i yaralı olarak arabasına alan Ezendemir, Ankara sokaklarında dolaştırıp işkence yaparak katletti.

Faşist katliamın duyulmasının ardından ODTÜ öğrencileri 2 Şubat 1980'de Sinan Suner'in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi'nde eylem düzenledi. Yapılan protestoya askerler saldırdı. Çıkan çatışmada ölen bir askerin lise öğrencisi Erdal Eren tarafından vurulduğu iddia edilerek gözaltına alındı. Mamak Askeri Hapishanesi'ne konulan Erdal Eren hakkında idam cezası istendi. 17 yaşında olan Eren, idam edilmemesi yönünde düzenlenen ve dünyada da ses getiren kampanyaya rağmen, darbeci general Kenan Evren'in döneme damgasını vuran "Asmayalım da besleyelim mi" açıklaması doğrultusunda 13 Aralık 1980'de idam edildi. Eren'in idamının ardından yapılan protestoda gözaltına alınan ve yine lise öğrencisi olan Ercan Koca da 16 Aralık'ta işkenceyle katledildi.