4 Ekim 2024 Cuma

Enis Berberoğlu yeniden milletvekili oldu

CHP'li Enis Berberoğlu, AYM kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla yeniden milletvekilliği hakkına geri döndü. Öte yandan Berberoğlu, dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezlekeye ise itiraz etti.

Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararıyla 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamanın infazın durdurulması hükmetmesi sonucu hazırlanan Meclis Başkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nun bilgisine sunuldu.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplanan Genel Kurulu'nda Enis Berberoğlu hakkındaki tezkere okundu. Böylelikle Enis Berberoğlu, yeniden milletvekili vasfını kazandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop bu sabah yaptığı açıklamada AYM'nin Berberoğlu hakkında verdiği "hak ihlali" kararının TBMM'ye ulaştığını söylemişti.

Öte yandan Berberoğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yeniden yargılanması ve infazın durdurulmasına karar verilerek dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezlekeye itirazda bulundu. Berberoğlu'nun avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, hazırlanan fezlekenin hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek "9 Şubat 2021 tarihli fezlekenin hukukun temel ilkelerine, aleyhe değiştirme yasağı kuralına, usul ve yasaya bariz şekilde aykırı olması sebebiyle keyfilik içeren, müvekkile karşı husumet güdüldüğünün ve objektiflikten uzaklaşıldığının ispatı niteliğinde olan işbu fezlekenin bila ikmal iadesinin istenerek usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenmesi talebidir" denildi.

Usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenerek TBMM'ye gönderilmesi istenen dilekçede, 2016 yılından beri süren yargılamada evrensel hukuk kurallarının, anayasal ilkelerin, ceza yargılamasındaki usul ve esasların birçok kez ihlal edildiği de vurgulandı.

Dilekçede, sunulan fezlekede Berberoğlu'nun "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan yargılamaya devam edilmesi gerektiğinin ifade edildiği, ancak Berberoğlu hakkındaki suçun "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığı, Yargıtay'ın da bunu onadığı belirtildi. Dilekçede, lehe verilen kararın aleyhe döndürülemeyeceği vurgulanarak Berberoğlu'nun sadece "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılanabileceği kaydedildi.