20 Eylül 2024 Cuma

Engelliler: Biz olayların nesnesi değil öznesi olmak istiyoruz

Engelli Hakları Forumu'nun 'Engellilerin Seçim Bildirgesi' başlıklı açıklamasında, "Biz olayların nesnesi değil öznesi olmak istiyoruz" dedi.
Engelli Hakları Forumu, genel seçimlerde engellilerin siyasi katılım hakkı, seçme ve seçilme koşullarıyla ilgili Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Çok sayıda engelli kuruluşu ve HDP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı basın açıklamasında engellilerin her seçim sonrasında unutulduğu, 24 Haziran ve sonrasında ise toplumda bir özne olarak daha katılımcı bir yapıda bulunacakları ifade edildi.
 
Basın açıklamasını okuyan Engelli Hakları Forumu üyesi Bilal Kızartıcı "Engellilerin yaşadıkları sorunların çok büyük bir bölümü, sayıları bu kadar çok olmasına karşın, günlük yaşam etkinliklerinde ve üretilen her türlü mal, hizmet ve olanağın tasarlanışı sırasında yok sayılmaları nedeniyle yaşanmaktadır. Bu yoksayışlar, seçim öncesi engellilerin birden bire anımsanışlarında kendini gösterebilmektedir. Seçim bildirgelerinde engellilerden en içten ifadelerle söz eden siyasi partiler sıra engelliler arasından milletvekili adayı belirlemeye gelince oldukça cimri tavırlar sergilemektedirler" dedi.
 
24 Haziran 2018 seçim sürecinde engellilerin daha önce görülmediği kadar fazla adaylık başvurusunda bulunduğunu söyleyen Kızartıcı, "Bu durum aslında engellilerin artık yok sayışların farkında olduklarını, bunu değiştirmek için işe el koyması istediklerini, siyasal sisteme katılma suretiyle toplum yönetiminde sorumluluk almaya hazır olduklarını ve bu nedenle daha katılımcı bir tavır sergilemeye karar verdiklerini göstermektedir" diyerek artık engelliler ile birlikte alınmayan hiçbir kararın engelliler tarafından desteklenmeyeceğini belirtti.
 
'NESNE DEĞİL ÖZNE OLMAK İSTİYORUZ'
 
Kızartıcı'nın ardından konuşan Engelli Hakları Forumu Üyesi Fatih Mehmet Moray, "Basın açıklamasından çıkan bir sonuç var: Biz olayların nesnesi değil öznesi olmak istiyoruz. Buradan sandık başkanları ve müşahitlerine sesleniyorum, görme engellilerin akıl sağlığı yerindedir. Oy kabinine kiminle gireceğine kendisi karar vermelidir" dedi.