4 Ekim 2024 Cuma

Engellemeye rağmen Cizre bodrumlarında katledilenler anıldı

Cizre'de özyönetim direnişi döneminde bodrum katlarında katledilenler anıldı. Mezarlıkta yapılmak istenen anma polis tarafından engellenirken, milletvekili Hasan Özgüneş, "Ülkeyi yöneten başlara sesleniyoruz; faşizmin ömrü kısadır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015 yılında ilan özyönetim direnişinde 2 ayrı bodrum katlarında 7 Şubat 2016'da devlet tarafından katledilenleri andı.

Anmaya yaşamını yitirenlerin aileleri, HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ile TJA üyeleri ve çok sayıda kişinin bulunduğu kitlenin, Cizre Asri Mezarlığı'na yapmak istediği ziyaret polis tarafından engellendi. Kitlenin ısrarı üzerine polis, müdahale etti.

Bu sırada aileler, polislere "Çocuklarımızı katlettiniz bir anmaya bile izin vermiyorsunuz, kemiklerimizden bile korkuyorsunuz" şeklinde tepki gösterdi. Polisler yeni tip koronavirüs (Covid-19) gerekçesiyle anmaya izin verilmediğini belirtirken, aileler yanlarında getirdikleri karanfilleri mezarlığın girişine bıraktı.

Mezarlığın girişinde konuşan HDP milletvekili Hasan Özgüneş, "Yaşamını yitirenlerin hepsi bizim insanlarımız. Bizlerle birlikte yasal siyaset yürüten Mehmet Tunç, Aysel Yüksel gibi yüzlerce arkadaşımız yaşamını yitirdi. Parti olarak demokratik hakkımızı kullanmak istiyoruz. Ailelerimizin acısını paylaşmak istiyoruz. Bu suçu işleyen failler kim? Niçin bugüne kadar bir soruşturma yok? Hala soruyoruz bu failler kimler?" diye sordu.

'FAŞİZMDEN MUTLAKA KURTULACAĞIZ'
Türkiye'nin mutlaka faşizimden kurtulacağının altını çizen Özgüneş, “Bunun için bedel neyse biz ödemeye hazırız. Haksız ve hukuksuz yere karanlık güçler tarafından katledilen arkadaşlarımızın hesabını soracağımızın sözünü veriyoruz. Ama demokratik ve hukuk bazında bunu yapacağız. Bize boyun eğdirtecek bir güç yoktur. Partiyi kapatıyorsanız kapatın, cezaevi diyorsanız cezaevi, ölüm diyorsanız ölüm. Demokrasi, özgürlük uğruna ölümü de göze alırız. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ülkeyi yöneten başlara sesleniyoruz; faşizmin ömrü kısadır" diye belirtti.