6 Ekim 2024 Pazar

Engellemelere rağmen Diyarbakır'da tecrit eylemleri 

Tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerinin 153. gününde  Diyarbakır'da yapılmak istenen tecrit eylemleri yine polisler tarafından engellenmek istedi. Ancak Bağlar'da oturma eylemi yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit ve hapishanelerde artan hak ihlallerine karşı tutsakların 153 gündür sürdürdüğü süresiz dönüşümlü açlık grevlerine ilişkin Bağlar, Yenişehir, Kayapınar ve Sur ilçesinde açıklama yapmak istedi.

GAZETECİLERİN ÇEKİM YAPMASI ENGELLENDİ
HDP Yenişehir ilçesi binası yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı ve partililerin binadan çıkmasına izin verilmedi. Açıklamanın yapılacağı AZC Plaza'nın çevresi polis ablukasına alındı, açıklama için HDP binası önüne gelen gazeteciler de polislerce "burada çekim yapamazsınız" denilerek alandan uzaklaştırıldı.

BAĞLAR'DA OTURMA EYLEMİ
Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılmak istenen basın açıklaması da engellendi. Açıklama yapmak için parka gelen kitle, park girişinde durdurularak çembere alındı. Daha sonra kitleye katılmak için gelen çok sayıda kişi ise başka bir çembere alındı. Polisler, açıklamanın tecrit ve açlık grevlerine dair olmasını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyeceğini belirtti.

Açıklamanın engellenmesi üzerine kitle oturma eylemi ile tecrit ve açlık grevlerine dikkat çekti. Oturma eyleminin ardından kitle alkış ve "Bijî berxwedana zindana" sloganı ile alandan ayrıldı.

SUR'DA HDP BİNASI ABLUKAYA ALINDI
Sur'da da Ahmed Arif Anıtı önünde yapılmak istenen basın açıklaması da polislerce engellendi. HDP ilçe yöneticilerinin parti binasına giriş ve çıkışına izin vermeyen polis, binayı ablukaya aldı. Polisler açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine HDP'li yöneticiler, açıklamayı bu şartlar altında yapmayacaklarını söyledi.

KAYAPINAR'DA ALKIŞLI PROTESTO
Kayapınar ilçesi Roboski Parkı'nda ise polis basın açıklaması için 10 kişilik sınırlama getirdi. Girişimler sonuç vermeyince HDP'li yöneticiler, alkışlarla durumu protesto ederek ilçe binasına geri döndü.