'Enflasyon rakamlarını kabul etmiyoruz, ek zam istiyoruz'
BES Adana Şubesi, TÜİK'in enflasyon hesaplamalarına tepki gösterdi; yeni bir toplu sözleşme ve ek zam istedi.
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi, memur ve emeklilerin ikinci yarıyıl maaş zamlarında da belirleyicisi olacak zamla ilgili şube binalarında basın toplantısı yaptı. Memurlar için yüzde 1,75 enflasyon farkının zam olmadığı gibi reel kayıpları da karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 yılı için yüzde 3+3 olarak belirlenen zammın trajikomik olduğunu belirterek "Acilen yeni bir toplu sözleşmeye ihtiyaç vardır" dedi.
Güney, "Siyasi iktidar ekonomik verilerle ilgili hedeflerinin birçoğunun revize ederken maaş zamlarının aynı kalması milyonlarca kamu emekçisi ve emeklileri mağdur etmeye devam edecektir" dedi.
'RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR'
Özellikle kamu bankaları aracılığı ile başta konut olmak üzere, otomobil, seyahat, konaklama ve beyaz eşyada açıklanan düşük faizli kredi paketleri sonucunda artan talep nedeniyle fiyat artışlarının ortaya çıktığını dile getiren Güney, "Tüketimi zorunlu mal ve hizmetlerden başta gıda olmak üzere yüksek seyreden fiyat artışları son yıllarda yukarı yönlü hareket etmeye devam etmektedir. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığı ortadadır" dedi.
2020 ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidarın makroekonomik verileri TÜİK'e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlediğini dile getiren Güney, "İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir" dedi.
'SERVETTEN VERGİ ALINMALI'
2020 yılı bütçesinin başta askeri harcamalar olmak üzere, iç güvenliğe, diyanete ve kamu özel ortaklığı projelerini önceleyerek hazırlandığını ifade eden Güney, bu kaynakların başta sağlık olmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal yardımlara aktarılması gerektiğini belirterek "Bütçenin finansmanı için başta servet vergisi olmak üzere gerçekçi adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde açıklanan paketlerde ifade edilen rakamların gerçekliği tartışılmaya devam edecektir" dedi.